Кремъл предупреди днес, че опитите за изпращане на зърно от

...
Кремъл предупреди днес, че опитите за изпращане на зърно от
Коментари Харесай

Кремъл: Зърнените доставки през Черно море са рисковани без гаранции за сигурност от Русия

Кремъл предизвести през днешния ден, че опитите за изпращане на зърно от украинските черноморски пристанища без гаранции за сигурност от Русия ще носят опасности, защото Киев употребява тези води и за военни действия, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11190
Москва разгласи през вчерашния ден, че се отхвърля от зърнената договорка, която през миналата година позволяваше безвреден експорт на украинско зърно от черноморските пристанища на страната, макар по този начин наречената специфична военна интервенция на Русия в Украйна, за да се подкрепи световната продоволствена рецесия. Русия сподели, че се отдръпва, тъй като паралелното съглашение за улеснение износа на съветско зърно и торове на фона на икономическите наказания на Запада, не е било изпълнено.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че медиаторите за съглашението - Турция и Организация на обединените нации - към момента могат да оказват помощ на Украйна да поддържа безвреден кулоар по море и да инспектират плавателните съдове, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Става дума за регион, който е покрай военна зона... Без подобаващи гаранции за сигурност там пораждат избрани опасности. Така че, в случай че нещо се одобри публично без присъединяване на Русия, би трябвало да бъдат взети поради тези опасности ", сподели обаче на брифинг с публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му " явен факт " е, че водите, употребявани от корабите със зърно, се употребяват от Киев и за военни цели - нещо, което Украйна отхвърля.

Песков сподели, че най-бедните страни в Африка са имали минимум изгода от договорката, само че че Русия е подготвена да продължи да им доставя зърно гратис.

Русия към момента е подготвена да размени гратис доставките на украинско зърно за нуждаещите се страни след отдръпването си от договорката за зърно, увери той, представен от ТАСС.

Песков означи, че Москва е в контакт в африканските си сътрудници и въпросът ще бъде разискван на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург идната седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР