Крайно време е въпросът за името на Македония да се

...
Крайно време е въпросът за името на Македония да се
Коментари Харесай

Спорът за името на Македония ще се реши до седмици или месеци, каза пратеникът на ООН

Крайно време е въпросът за името на Македония да се реши, тъй като в бъдеще няма да е по-лесно. За това предизвести специфичният представител на Организация на обединените нации за разногласието сред Македония и Гърция Матю Нимиц, представен от държавната организация МИА и електронното издание МКД.

Според Нимиц, който направи изказване след среща с македонския външен министър Никола Димитров в Скопие, и двете страни сега имат нужната " сила ", с цел да се спогодят.

" Мисля, че да чакаме и да се бавим, няма смисъл. Нито тук, нито в Гърция, " сподели още дипломатът, който посредничи в разногласието от 1999 година Преговорите бяха замразени за няколко години доникъде на декември, а през януари имаше среща в Ню Йорк и диалог по тематиката на среща сред министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

" Всеки знае какъв е разногласието. Време е да се вземат решение и мисля, че сме близо, " сподели още Нимиц на фона на напрежение в Гърция поради настроенията измежду елементи от македонското общество, които отхвърлят използването на думата " Македония " в бъдещото име на страната. Всички пет оферти, изпратени от Нимиц до Атина и Скопие, я съдържат. Преди две седмици в Солун десетки хиляди стачкуваха против опцията " Македония " да е част от бъдещо съставно име, а до милион души се чака да се включат в проява в Атина.

Обикновено не приказвам за времева рамка, само че мисля, че става дума за седмици или месеци, в които ще се вземе решение, имайки поради, че и от двете страни са държавни управления, които желаят да беседват, добави Нимиц. Македония нееднократно е давала сигнал, че желае разногласието да се реши най-късно до срещата на върха на НАТО в юли, с цел да могат да се обсъдят последващи стъпки за интеграцията ѝ.

" Никой не може да ни отнеме правото да бъдем македонци "

Попитан от македонски публицисти дали по време на визитата си в Атина (преди да дойде в Скопие) е чул от гръцките политици претенции за " промяна на идентичността ", Нимиц отговори негативно. " Има разлики сред позициите на двете страни, само че аз съм оптимист, " добави той.

Външният министър Димитров от своя страна разяснява поръчките на ръководещи в Атина, в това число сътрудника му Никос Коциас, съгласно който би било нужно да се трансформират името на националността ( " македонци " ) и главния език ( " македонски " ), с цел да се стигне до съглашение. " Абсолютно няма да има решение " при такива условия, сподели той.

" През 21 век никой не може да отнеме правото ни да бъдем македонци и да приказваме на македонски език като част от групата на слявянските езици. Колкото повече в общественото пространство се приказва за това искане, се понижава шансът да се откри решение. Ако има заслужен метод, който да почете идентичността и на двете страни, решение може да се откри, " добави Димитров. Именно идентичността е главен проблем за Гърция в разногласието, защото тя счита, че с името си Македония насочва искания към нейна територия.

В момента Коциас и Димитров персонално договарят за името, както се очакваше да стане преди две седмици. За това се договориха Ципрас и Заев на срещата си в Давос предходната сряда.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4654)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР