Крайно време е да се реши спорът за името. Република

...
Крайно време е да се реши спорът за името. Република
Коментари Харесай

Македония ще преименува летището в Скопие заради Гърция

Крайно време е да се реши разногласието за името. Република Македония няма никакви териториални искания към своя комшия Гърция. Това съобщи македонският министър-председател Зоран Заев на взаимна конференция с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас след приключването на основната среща за името в Давос.

„ Като министър председатели ще работим за разрешаването на дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. Крайно време е да се вземе решение, тъй като то е значимо за нашите евроатлантически вероятности “, уточни Заев.

Той акцентира, че болшинството от жителите на двете страни желаят да имат положителни връзки между тях.

„ Искаме да сме сътрудници в Европейски Съюз и НАТО, да бъдем един до друг и да си оказваме помощ в тежки моменти “, сподели македонският министър председател.

„ Крайното решение би трябвало да бъде задоволително и за двете страни. Решението би трябвало да бъде в отбрана на националната еднаквост и идентичността на нашите нации “, сподели Заев и добави, че страната му ще преименува интернационалното летище в Скопие, което в този момент се назовава „ Александър Велики “ и автомагистралата към него на „ Приятелство “ в символ на благосклонност.

„ Нямаме никакви териториални аспирации към нашия комшия “, акцентира Заев, обръщайки се към Ципрас. „ От своя страна Гърция ще покаже своята благосклонност и ще ни разреши да продължим нашето съдействие с Европейския съюз и другите интернационалните организации “, добави македонският министър председател.

Заев и Ципрас се договориха да деблокират процеса на интеграция на Македония в Европейски Съюз и НАТО.

Разговорите сред двамата министър председатели продължиха повече от три часа.

Според интернационалните наблюдаващи Скопие и Атина са на път да разрешат дългогодишния спор за името. През целия този интервал Гърция блокираше евроатлантическата интеграция на Република Македония с изказванието, че страната не може да употребява името Македония.

През последните 2 години поради намесата на Русия гръцкото несъгласие стартира да вреди и на районната сигурност на Балканите.

След като разногласието за името бъде позволен Република Македония ще може да стане 30-ия член на НАТО и да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз още по време на шестмесечното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изрази удовлетворение от първата среща с македонския си сътрудник Зоран Заев в Давос.

Според Ципрас тази среща е отворила нови вероятности за в бъдеще.

„ Искаме да установим нашите двустранни връзки на солидни основи. Трябва да се борим против иредентизма във всяка форма. Трябва да намерим решение на всички открити проблеми. Трябва да намерим взаимно задоволително решение „ erga omnes “ (към всички - бел. ред.) и ние се съгласихме, че процесът би трябвало да се организира в Организация на обединените нации. Съгласихме се с министър-председателя (Заев - бел. ред.), че ограниченията за доверие би трябвало да бъдат засилени “, съобщи Ципрас.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР