Край на изискването да сме с включени телефони и компютри

...
Край на изискването да сме с включени телефони и компютри
Коментари Харесай

Нови правила при работа от дома

 Край на условието да сме с включени телефони и компютри след работа. Европейският парламент желае закон, който да контролира хоумофиса. А задачата е ясно да се разграничи професионалният от персоналния живот, изключително в този момент, когато поради пандемията от ден на ден хора работят от у дома.

От началото на пандемията поради COVID-19 не дребна част от офисите останаха празни, а работата от у дома се е нараснала с 30 %. Една трета от чиновниците - всеки ден се постанова да работят и в часовете за отмора. Въпреки че оказа помощ на доста хора да запазят работните си места, хоумофисът  докара и до обстановка да сме " постоянно на линия ". А това би предизвикало стрес, тревога и меланхолия измежду чиновниците.

Затова Брюксел готви нови правила, които ясно да регламентират изискванията на труд, работно време и време за отмора. Вече близо година работното място за Петя Павлова е домът й. Като чиновник в интернационална компания за асортимент на личен състав сменя срещите онлайн с онлайн изявленията с претенденти, с бюрото в офиса с дивана у дома.

“Аз съм оптимизирала оптимално времето си, не изгубвам време за пътешестване до офиса, много по-гъвкава съм при провеждането на интервютата ", твърди Петя Павлова, експерт по асортимент на личен състав.

Бързо след плюсовете обаче идват и минусите. Тъй като постоянно времето за отмора се смесва с работните задания, а уговорките не свършват с 8-я час зад монитора на преносимия компютър. 

" Продължават да звънят телефони, да идват имейли. За мен е значимо да се съблюдава работното време и да се обезпечава този баланс сред работа и персонален живот ", показва тя пред Нова тв.

Така, незабелязано, работният ден се удължава, служебните диалози стават денонощни, а " да си на повикване " се трансформира в новата норма, демонстрират последните изследвания на трудовия пазар.

" Работният ден е продължен за средностатистическия чиновник в офис с 8,2 % - което води до близо 48,5 минути повече работно време дневно. Така че границата към този момент е размита – губим действителност по кое време стартира работният ден и по кое време свършва ", твърди финансовият съветник  Явор Костов.

" Случва се много постоянно хората да си подвигат телефона по време на обедната си отмора, да не помнят да си вземат даже отмора, изключително когато дилемите са доста ", показва Розалия Стоилова,  HR специалист.

Претоварването с работа води до редица опасности за здравето, регистрират специалистите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР