Край на ерата на Желязната ЕрнаФокусът на кампанията бе върху

...
Край на ерата на Желязната ЕрнаФокусът на кампанията бе върху
Коментари Харесай

Левицата спечели властта в Норвегия

Край на ерата на Желязната Ерна
Фокусът на акцията бе върху петрола и газа

Новото държавно управление ще работи за понижаване на нездравословните излъчвания

Лявата съпротива в Норвегия, водена от Работническата партия отпред с Йонас Гар Стьоре, победи на парламентарните избори и постави завършек на осем години ръководство на десницата, съобщи Ройтерс.

“Очаквахме, надявахме се, работихме толкоз крепко и в този момент можем най-сетне да кажем: Постигнахме го”, съобщи пред симпатизанти Йонас Гар Стьоре, който се обрисува да е предстоящ министър председател на страната.

Преброяването на бюлетините след вота в понеделник демонстрира, че Работническата партия и още четири други лявоцентристки партии се обрисува да получат общо 100 депутатски кресла в 169-местния парламент. Досега те имаха 81 места.

Възможно е и държавно управление на Работническа партия с още единствено две обединения - Партията на центъра и Социалистическата лява партия, които ще имат общо 89 места.

Гар Стьоре към този момент разгласи, че неговото държавно управление ще се концентрира върху понижаване на въглеродните излъчвания, само че акцентира, че отхвърля каквито и да е ултиматуми по отношение на енергийната политика, която ще води.

Консервативната досегашна премиерка на Норвегия Ерна Сулберг, наричана Желязната Ерна поради твърдата си политика, призна провалянето си. По време на ръководството си тя разшири създаването на петролните залежи, понижи налозите и се постара да направи държавната администрация по-ефикасна.

Основата част от предизборната акция бе фокусирана върху петрола и природния газ, с помощта на които Норвегия стане една от най-богатите страни в света. Но страховете от климатичните промени сложиха бъдещето на бранша под въпрос. В него директно заети са над 5% от работната мощ, а делът му в норвежкия експорт е над 40%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР