Край границите на Русия се провеждат големи учения, там дрънкат

...
Край границите на Русия се провеждат големи учения, там дрънкат
Коментари Харесай

Русия я очаква нова СВО? Ердоган събира Османската империя

Край границите на Русия се организират огромни учения, там дрънкат оръжия. Балтийците отново шават, или пък Финландия прави нещо след влизането в НАТО? Не, Казахстан подвига звук в историческите съветски територии. И чака доставката на военна техника от Турция. Срещу кого, " Цариград " разбра.

Всичко е по-зряло

В Петропавловск стартира тридневният общ брой на така наречен териториална защита на Казахстан. Градът е учреден от руснаците през 19 век на мястото на цитадела, учредена от тях половин век по-рано.

Град, в който руснаците, обратно на националната политика на Казахстан и ежедневните казахски действителности, към момента съставляват болшинството от популацията.

На ученията участваха освен самите тероборонисти (териториална отбрана), само че и командирите на десантно-десантните войски, а с тях и заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Казахстан генерал-майор Серик Бурамбаев.

Тоест, всичко е пораснало - равнището на подготовка на тероборонистите се ревизира от десанта. Това е второто сходно огромно обучение на бойците на казахстанската териториална защита.

Първото се организира през септември предходната година - също на границата с Русия, в Костанайска област (Костанай - някогашен Николаевск), където остана половината от съветското население.

Първоначално дилемите на тероборонистите бяха предписани „ отбрана на държавни организации и инфраструктура във военно време “ и „ отбрана на териториалната целокупност “.

Русия към момента не е пробвала нито едното, нито другото. Тогава за какво е това демонстративно дрънчене на саби по границите ни?

" Казахските управляващи доста ясно схващат, че целият Северен Казахстан не е тяхна земя. Тя е непозната за тях. И хората, които живеят там, са съветски хора, те също са им непознати ", Богдан Беспалко, член на Съвета по междуетнически връзки при президента на Русия, изясни на Цариград същността на демарша.

" Затова тези учения се организират, от една страна, с цел да покажат на Русия, че тук маркират своята си територия, а въпреки това, с цел да сплашат локалното население ", разясни той.

Апартейд в съветския север

За доказателство на думите на специалиста може да се цитира относително неотдавнашен развой против жителка на Петропавловск, която работи като готвач в детска градина, Татяна С.

Тя, дружно със сестра си, по време на чат-рулетка с политолог от Русия Павел Рижевски на въпроса му: „ Кой бихте желали да видите като президент на вашата страна от всички президенти на света? “ - отговори: " Путин ".

И когато събеседникът споделя, че е жител на Русия, тя сподели: „ Вземете нашия Петропавловск за себе си, като Крим и Северноказахстанската област “. Излъчването на диалога наподобява е било забелязано от казахски националисти, които са разгласили изрезката в русофобски YouTube канал.

В резултат на това дамата е наказана на три години затвор. За сепаратизъв. На независимост тя оставя брачна половинка си - неработоспособен от първа група - и 13-годишна щерка.

Или ето различен скорошен случай - младеж, етнически споделих, в същия Павлодар е атакуван от водач на рейс. За това, че се обръща към него на съветски.

И когато младежът отговоря на казахски, че приказва на комфортния за него език, оня му пледлага „ да излезем, да се бием “. И по някаква причина го назовава кореец.

Но руснаците в този град, където е ясно против кого в този момент упражняват казахските тероборонисти, към момента са болшинство. Въпреки че мнозина не напущат просто от безизходност.

Показателен тук може да се смята казусът с Григорий А., жител на Казахстан, който неотдавна беше депортиран в дребната си татковина от Перм.

И те могат да бъдат вкарани в пандиза за присъединяване във военни дейности на страната на ЛНР, както бяха вкарани други милиции. Този човек е живял в Перм 25 години преди войната в Донбас, само че по този начин и не съумя да получи съветско поданство, макар всички старания.

Не всеки ще се реши на подобен път към дома, цялостен с компликации. На собствен ред Казахстан предлага своя „ опция “: неотдавна локалният вестник „ Караван “ разгласява „ позитивен “ репортаж за някой си Яков от Алма-Ата (бившия град Верни), който трансформирал името си на Жакип и изпратил децата си да учат в казахско учебно заведение.

Защо турските оръжия са по-сладки?

Но да се върнем към дрънкането на саби. Наскоро стана известно, че Министерството на защитата на Казахстан възнамерява да закупи от Турция 834 бронетранспортьора ARMA, създадени от Otakar.

Назована беше и сумата на договорката - 4,4 милиарда $. И още веднъж въпросът е против кого готвят такава армада? И за какво турска, а не съветска технология, обичайната за постсъветското пространство?

За отговор на този въпрос могат да се смятат последните изказвания на командващия аеромобилните сили на Казахстан генерал-майор Махмут Тлегусов.

В изявление за локално издание той означи, че " Украйна благодарение на Запада се зарежда с по-мощни, съвременни оръжия, което й разрешава сполучливо да се опълчва на съветските войски ".

" Необходимо е да се отървем от остарелия модел на зенитно-ракетната система С-300 ", счита той.

" Резервните елементи за тях (С-300) се закупуват от Русия, която хипотетично когато и да е може да откаже доставката на нужните съставни елементи ", Тлегусов означи и продължи:

" Би било допустимо да се закупят зенитно-ракетни системи, създадени от страни-членки на НАТО, които са се потвърдили в последните военни спорове. Например американския " Patriot " или американо-германско-италианския MEADS. "

Възниква различен въпрос: за какво Русия внезапно би трябвало да откаже да доставя оръжие на своя съдружник от ОДКС? Освен в случай че номиналният съдружник не престане да бъде подобен. И да се трансформира в евентуален съперник.

Междувременно Казахстан не възнамерява да се лимитира единствено до ARMA, а желае да закупи и турския верижен бронетранспортьор Tulpar от същата компания Otokar.

А в бъдеще – да се построи цех за произвеждане на тази турска военна техника, кадърен да създава няколко хиляди автомобила годишно. В страната към този момент действа дружество за сглобяване на турски стратегически БПЛА Anka.

Освен това Астана е закупила партида Bayraktar Akinci, способни да носят до 1350 кг бомби и да летят на височина от 12 километра. И американски аероплан King Air B300ER Scorpion със системи за разузнаване, наблюдаване и разузнаване (ISR).

" Що се отнася до закупуването на военна техника от Турция и Запада. Войната в Украйна сподели, че в нея няма нищо изключително, елементарно се унищожава ", - счита Богдан Беспалко.

" Това е по-скоро проява на желания във външната политика. Фактът, че Казахстан се преориентира към Запада, към Турция ", акцентира той, като напомни, че в републиката има и американски биологични лаборатории, в това число 4 BSL с най-високо равнище на секретност (ниво на биологична сигурност). Където никой не се позволява, с изключение на американски експерти.

Какво са намислили

Цариград към този момент писа какви облаги се пробва да извлече Ердоган, прокарвайки в Централна Азия лозунга „ шест страни – един народ “, плана „ Велик Туран “ и съвсем тюркския аналог на НАТО.

Въпреки това, виждайки по какъв начин Турция се движи в района в екип със Запада (във военно отношение това са постоянните учения на Казахстан и НАТО „ Степен орел “ и неотдавнашните учения в Централна Азия „ Регионално съдействие – 2022 “ с присъединяване, с изключение на Казахстан и други азиатски членове на ОДКБ) можем да предположим, че всичко това се случва като част от общата агресия на концепциите за новия международен ред в района. Целта на която е да го откъсне от Русия. И в бъдеще - да се насочат против нас, като Украйна.

" Рано или късно, с такова качество на локалните елити, Казахстан въпреки всичко ще бъде заставен да организира някакви дейности против Русия ", Беспалко е уверен.

" Те към този момент започнаха, русофилите се преследват неоснователно, най-известният от тях - Ермек Тайчибеков, е в пандиза ", напомни той и продължи:

" И доброволците, воювали в Донбас. Тенденцията е ясна: Казахстан се отдалечава от Русия и против Русия. И ние би трябвало да вземем ограничения авансово, с цел да спрем тези дейности ", безапелационен е той.

Какво от това?

Всъщност Русия – въпреки и без необикновен възторг, поддържайки миролюбива изразителност – ясно схваща накъде върви всичко. И стартира да работи.

Неслучайно откритият през тази година „ Южен транспортен кулоар “ е положен към Казахстан. Което, несъмнено, няма да спре новата СВО, в случай че неприятните трендове в държанието на южната съседка продължат да се задълбочават.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР