Красотата ще спаси света“, гласи една добре позната истина. А

...
Красотата ще спаси света“, гласи една добре позната истина. А
Коментари Харесай

Талисманът на грациите: Тренирам и подготвям композиции, но е рано да мисля за завръщане в спорта

Красотата ще избави света “, гласи една добре позната истина. А хубост в един женски свят, какъвто е този на художествената гимнастика, има в огромни дози. На това 36-о Световно пъревнство по художествена гимнастика, на което България ще е хазаин след цели 31 години, ще има и жив амулет, в лицето на Радина Филипова. Символ на женственост и омагьосване. Момичето, което е част от света на грациите. А каква ще бъде нейната роля в зала „ Арена Армеец “ от 10-и до 16-и септември, по какъв начин се оцелява в света на спорта и модата, и какво е да срещнеш Дани Де Вито и Колин Фарел, пред Woman.bg приказва Радина Филипова...

- Радина, зная, че Илиана Раева ти се е обадила и персонално те е поканила да бъдеш амулет на Световното състезание по художествена гимнастика, което ще се организира в България. Сподели обаче каква тъкмо ще бъде твоята роля?
- Ще бъда неразделно да нашите девойки и ще ги поддържам. Вече излезе видео клип, където аз съм в основната роля. На самото Световно състезание ще се излъчи и 8-минутен филм за България, където също взех присъединяване. За моята роля на Световното ми се шие и специфичен костюм сега, ще бъда и с характерен грим. Ще има лотария с над 150 награди, като аз също ще вземам участие в тази игра с публиката. Също по този начин ще ме видите и на килима, като ще покажа част от моите гимнастически умения.

- Отказа се от гимнастиката преди 2 години. На какъв брой беше тогава?
- Бях на 18, когато завърших със спорта поради травма. След малко повече от 2 години отново упражнявам от няколко месеца. Сега съм във Варна, моя роден град. Тренирам в школата на клуб „ ЧАР-ДКС “, където постоянно съм била.

- За първи път слушам гимнастичка, която е завършила професионално, да се завърне и да стартира да тренира още веднъж. Обикновено желаят да си починат.
- Мога да кажа, че си починах. Две години не влизах в залата въобще. Възстанових се от много тежка травма. В момента се усещам доста добре и приготвям композиции. Още е рано за надпревари. Влизам във форма, тъй като 2 години спиране е доста време и то след тежка травма. В момента вървя в залата за наслаждение и не бързам да върша дълготрайни проекти.

- Смяташ ли фактически да се завърнеш още веднъж в професионалния спорт?
- Смятам, че нещата за момента вървят добре. Все още е рано да отговоря на този въпрос, тъй като би трябвало да видя по какъв начин ще се усещам здравословно.

- Ти беше самостоятелен играч, за какво не опита в ансамбъла?
- Винаги доста съм обичала ансамбъла, само че госпожа Раева, както и моята персонална треньорка Филипа Филипова, твърдяхи, че аз се различавам като самостоятелен играч и е по-подходящо за мен да се състезавам сама, в сравнение с в отборна игра, само че не се знае нищо. Ще забележим по какъв начин ще се развият нещата занапред.

- Любим апарат?
- Преди, когато упражнявах, бяха бухалките. С тях се явих на Европейско състезание за девойки и станах четвърта. В момента обаче, две години и половина по-късно, мога да кажа, че с тях ми е доста мъчно. Сега може би обичаният ми апарат е топката.

- А обичана гимнастичка, в това число и в международен мащаб?
- В международен мащаб обичана ми е Алина Кабаева. Бях мъничка, когато тя беше звезда. От България - госпожа Илиана Раева. Много хора ми споделят, че по игра наподобявам на нея, като жанр и лъчение на килима. Надявам се това да е по този начин, тъй като в действителност я боготворя.

- Прави ли ви гимнастиката устойчиви на напрежение?
- Гимнастиката ме е направила извънредно мощна и издръжлива. Смятам, че това е голямото преимущество на огромния спорт – построява те като мощна персона и по-късно и в живота.

- Все още ли си арбитър по художествена гимнастика?
- Да, от 2 години към този момент. Последно съдийствах преди дни на едно интернационално съревнование във Варна за „ Царица Маргарита “. Много ми харесва да съм в тази роля. Гледам да съм изцяло справедлива и положителна.

- Между арбитър и треньор, кое би избрала?
- Съдия, изрично (смее се). Опитах и като треньор няколко месеца, само че се отхвърлих. От другата страна на килима усетих, че не е за мен.

- Освен заетостта ти в този момент с гимнастиката, правилно ли е, че те търсят и за фешън задължения?
- Никога не съм мислила да се занимавам съществено с моделство, само че ме видяха от много компании и съм снимала доста неща, като лице за избрани марки облекла и козметика. Смятам, че това е нещо, в което съм добра и се развъртвам в тази сфера, даже повече в сравнение с съм очаквала.

- Освен това обаче, ти се снима и във филм в Лондон. Разкажи ми за срещата си с Дани Де Вито и Колин Фарел.
- Точно по този начин. Филмът е на Disney Channel. Той ще излезе по кината през март 2019-а. В лентата аз съм в ролята на гимнастичка и танцьорка. Танците постоянно са ми били доста обичани. Беше необикновено преживяване. Месец и половина снимахме в Лондон, бях дружно с Дани Де Вито и Колин Фарел.

- Кога бяха фотосите? - Преди година. Направата на една такава продукция е много дълга, като интервал. Премиерата по кината на този филм се чака да бъде най-голямата за 2019 година
- Може ли да кажем името на кино лентата?
- Филмът е „ Дъмбо “. Преди време това беше анимация с едно летящо слонче. А в този момент филмът ще бъде игрален, с тези звезди, които към този момент споменахме. Чакам го с неспокойствие.

- Как стана, тъй че ти да бъдеш видяна и определена за съответната роля в тази лента?
- Моя другарка от Бургас, която е в цирковото изкуство, има непосредствен другар, който не е българин, и на който са му поверили задачата да дава отговор за част от девойките, които ще вземат участие във кино лентата. Всъщност той е споделил на моята другарка да откри още едно момиче и тя избра мен. Изпратих мои фотоси и мои видеа от гимнастиката към Disney Channel. Още на идващия ден имах утвърждение. Купих си самолетни билети и 4 дни по-късно отпътувах за Лондон.

- Успя ли да размениш на снимачната площадка по няколко думи с тези огромни артисти?
- Да, персонално се срещнах с Колин Фарел и с Дани Де Вито. Снимахме дружно няколко подиуми. Това са хора, с които можеш да си приказваш за всичко. Изключително земни са, не можеш да кажеш, че са такива величия. С нищо не го демонстрират, като отношение. Очарована съм от всичко, което се случи там.

- Поддържаш ли с тях контакт в обществените мрежи?
- Не, до там не се стигна (смее се). Надявам се някой ден да имам достойнството да ги срещна още веднъж, само че контакт не поддържаме.

- Наскоро участви и в предаването „ Черешката на тортата “. След това получавала ли си оферти да се включиш в други телевизионни планове или риалити формати?
- Да, получавала съм и считам, че ще се осъществят нещата. За момента не мога да разясня.

- Ако се върнем финално към гимнастиката – би ли завела своето дете, в случай че имаш щерка, в залата един ден?
- Преди време си мислех, че не бих го направила. Сега обаче, като по-голям човек, една концепция по-пораснала, виждам какъв брой позитиви ми е дал спортът. Повече в сравнение с са негативите. Бих записала детето си на гимнастика до някакво равнище, след което към този момент то единствено ще реши дали желае да се развива в огромния спорт. В никакъв случай не бих го карала принудително.

От 10 до 16 септември ще се организира Световното състезание по художествена гимнастика в зала " Арена Армеец ". Очаква се доста известни лица от света на спорта и музиката да бъдат в залата. Подготвени са доста игри и награди с публиката. Водещ ще бъде артистът Димо Алексиев, а Радина Филипова - красивият амулет.
woman.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР