Кралица Елизабет II винаги е спазвала протокола на монархията, но

...
Кралица Елизабет II винаги е спазвала протокола на монархията, но
Коментари Харесай

Непознатата кралица: Живот, по-силен от протокола на Короната


Кралица Елизабет II постоянно е спазвала протокола на монархията, само че е имало случаи, в които си е разрешавала крачка настрана от вековния етикет.

Думите „ дълг “ и „ протокол “ може да са се трансформирали в синоним на кралската купа на Елизабет II, само че през годините монархът има няколко основни нарушавания на личните си правила – дали поради напън от поданиците или в устрема да модернизира монархията, с цел да я резервира.

Изключително извънредно е кралски особи да дават детайлности към здравния си статус. Но при започване на 2021 година напълно ненадейно Бъкингамският замък разгласи, че кралицата и нейният брачен партньор принц Филип са се ваксинирали против COVID-19. В опит да окуражи колебаещите се, кралицата се обърна към тях като им сподели „ да помислят и за останалите, освен за себе си “. Това занемаряване на протокола се счете за основно значимо обръщение на вяра и то не е казус.

Снимка: Getty Images


Тъй като историята постоянно се повтаря, в случай че в този момент у някои хора има съмнение към имунизациите за ковид, преди 60 години е имало същото към имунизацията против детски паралич. През 1957 година, с цел да успокои поданиците и ширещите страхове към страничните ѝ резултати, кралицата прави невиждано изказване, в което споделя, че е ваксинирала своите най-големи деца – принц Чарлз, тогава на 8 години и 6-годишната принцеса Ан.

Векове наред кралските особи живеят надалеч от очите на поданиците - и от съображения за сигурност, и с цел да ускоряват аурата на тайнственост към своите персони. През 70-те кралицата осъзнава, че времената се трансформират и публиката желае завесата да се вдигне и кралското семейство да е по-близо до хората. Буквално. Оттогава стартират тези къси срещи с поданиците, в които има неангажиращи диалози, фотоси, само че не и селфита, и единствено в редки случаи – букети, дарове. По протокол, от съображения са сигурност, кралицата не трябва да взима никакви предмети.

Снимка: Ройтерс


От настояща позиция кралица Елизабет може да ви се коства дистанцирана и спестовна в обществения си облик, само че в действителност тя е първият монарх, който разпространява кралския живот и дава опция на поданиците си да опознаят членовете на кралското семейство и техния живот. Това е в бездънен контрастност с обичайното разбиране, че вратите на дворците би трябвало да са необятно затворени за любопитни очи. Телевизионното предаване онлайн на нейната коронация е единствено един образец.

По формулировка конституционна монархия би следвало да е аполитична институция. Преди референдума за независимостта на Шотландия, в Абърдиншиър, кралицата прикани събралите се да я поздравят „ да помислят доста деликатно за бъдещето “. Е, очевидно е имало резултат. В едно свое изявление тогавашният министър председател Дейвид Камерън разказа реакцията на кралицата - диалога, в който ѝ оповестява, че шотландците са дали своят вот да останат, че тя е „ мъркала “ от благополучие по телефона.

Често наричана „ Мълчаливата Елизабет “, кралицата намираше способи да покаже и несъгласието си с брекзит. В запаметяваща се индиректна отпратка пред група дами тя прикани в моменти на противоречие да се търси консенсус.

Снимка: Getty Images


По протокол не е признато кралските особи да посещават погребения, тъй като се смята, че могат да изместят фокуса към себе си. За не членове на фамилията си, в живота си кралицата прави няколко изключения – за Уинстън Чърчил, Маргарет Тачър и принцеса Даяна. В дните след ужасната покруса в парижкия тунел кралицата наруши всички вероятни правила.

Първоначалното ѝ желание е да остане в имението Балморал в Шотландия, с цел да разреши на осиротелите принцове да са в печал, надалеч от хорските очи. В следствие, виждайки натиска на поданиците да обърне внимание на тяхната тъга, кралицата се връща в Лондон. Тогава прави и телевизионно послание. Погребението на Даяна също е невиждано по доста аргументи. Първо, след горчивия бракоразвод с престолонаследника Чарлз, тя към този момент не е член на кралското семейство. Въпреки че кралицата упорства за фамилно заравяне, склонява на церемониално такова – по съвет на сина си принц Чарлз и тогавашният министър-председател Тони Блеър.

Кралицата в никакъв случай не се покланя на никого. И още един необикновен и невиждан жест – тя се поклони пред ковчега на принцеса.

Много се сподели и изписа към абсурда с Мегзит и напускането на кралското семейство на принц Хари, само че той би трябвало да е признателен на баба си, тъй като в случай че беше изискал да се ожени за разведена жена преди 2002 година, това изобщо нямаше да бъде допустимо.

Снимка: Getty Images


Тогава кралицата трансформира древен закон, съгласно който на членовете на кралското семейство не се разрешава да се женят за разведени, в случай че някогашните им съпруги или съпрузи са още живи. Случайно или не, на идната година – 2003 година, синът на кралицата – принц Чарлз се дами за дългогодишната си другарка Камила Паркър Боулс. Съвсем не изненадващо, кралицата не участва на церемонията.

През 2017 година кралицата наруши прецизно предписание позволявайки на Меган Маркъл – тогава просто актриса и другарка на принц Хари, да прекара Коледа с кралското семейство в имението Сандригам, без да двамата да са женени.

В днешното време на равноправност може да ви се стори необичайно, само че допреди 10 години даже в модерното британско кралско семейство имаше полово неравноправие. Както знаете, обичайно наследяването на английския престол се дефинира от произхода, легитимност и вяра, както и по сексуален принцип и по предписание, принцовете предшестваха своите по-големи сестри в линията на заместничество на короната.

Снимка: Reuters


Една от най-запомнящите се промени, които кралицата вкара в края на 2011г. е, отсъствието на условието за мъжки пол и по този начин в този момент дъщерята на принц Уилям – принцеса Шарлот, също може да стане кралица някой ден.

Разбира се, през годините имаше и занимателни моменти, когато нейно величество си позволяваше да наруши личния си протокол.

Какви са те – вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР