Козуначени мъфини с мая и лимонов вкус за светли празници.Необходими

...
Козуначени мъфини с мая и лимонов вкус за светли празници.Необходими
Коментари Харесай

Козуначени мъфини с мая

Козуначени мъфини с квас и лимонен усет за светли празници.

Необходими Продукти

● яйца - 3 броя
● белтъци - 1 бр. за намазване
● краве масло - 100 мл. разтопено /50 мл. първоначално и 50 мл при месенето/
● лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
● течна ванилия - 1 ч.л.
● захар - 150 г
● трапезен подсладител - 2 с.л. / по желание/
● брашно - 600 г, на София мел за баница
● прясно мляко - 150 мл топло
● прясна квас - 21 г / 1/2 кубче/

Начин на подготвяне

В купа поставете 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и маята. Добавете млякото и разбийте леко. Затворете купата или покрийте с забрадка. Оставете да шупне маята.

В друга купа прибавете яйцата, захарта, ванилията, 50 мл разтопено масло и подсладителя. Разбийте с бъркалка.

В подобаващ съд пресейте 550 г брашно. Останалите 50 г ще ги добавите след това. Към брашното прибавете шупналата квас и яйчената примес. Добавете и настърганата кора на един лимон. Объркайте с шпатула. След това прибавете другите 50 г брашно. Прехвърлете тестото на плота и го замесете.

Следва доста значима стъпка. Трябва да добавите в тестото още 50 мл. разтопено краве масло. Разстилате тестото, мажете и захлупвате няколко пъти. Премесвате. Така, до момента в който се усвои мазнината. Добавете маслото на 4-5 пъти.

Готовото тесто слагате в купа или съд. Затваряте с похлупак или завивате компактно с нещо. В по-голям съд или тава наливате топла вода и поставете козуначеното тесто вътре. Оставяте да втаса. Ако водата изстине, я сменете. Тестото е готово за към 50 минути.

Иваждате втаслото тесто и го премесвате. От тестото си късам по към 80 година Предварително си раздробявам цялото тесто, с цел да не се бавя след това.

Вземате тестото и стартирате да разстилате с ръце. Трябва да оформите дълъг и стеснен правоъгълник. Поставяте плънката по дължина. Плънката за козунака може да е всякаква - шоколад, стафиди, локум. Завивате краищата и оформяте дълъг фитил.

След това го разделяте на две. Всяка част я ускуквате. После събирате горните краища на двата фитила и ги сплитате. След това завиване на тестено охлювче, като единият край го подпъхвате изпод.

Мини козуначетата поставете в авансово намазани с масло купички. Може да ползвате всевъзможни купички за крем карамел.

Купичките оставете да втасат някъде на топло и завити с забрадка. Аз разтварям фурната и я включвам на едва. Купичките подреждам на вратата на фурната и ги затрупвам с забрадка. Оставям ги да втасат.

Преди да сложа козуначените мъфини във фурната, ги намазвам с белтък и посипвам със захар. Нареждам купичките в тава, тъй като ми е по-лесно слагането във фурната и ваденето. Пека козуначените мъфини с квас на 160 градуса до подготвеност. Моята фурна е газова, преценете за вашата.

Инфо: Вкусни предписания с Валерия

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР