Който се е опитал да прави тънки сметки и шашми

...
Който се е опитал да прави тънки сметки и шашми
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Който прави шашми с датата на вота, след това страда

Който се е опитал да прави тънки сметки и шашми с дати и с промени на изборни правила, нормално страда по-късно. Това разяснява политологът Стойчо Стойчев пред Нова тв. Той даде образец с 2009 година с мажоритарния избор, който бил препоръчан от Българска социалистическа партия, а споцпартията потърпевша от това.

"Факт е, че изборите би трябвало да се проведат в безвредна конюнктура. Затова би трябвало да се извикат епидемиолози с модели за постоянна прогноза”, сподели Стойчев, а мотив за коментара му е консултациите при президента Румен Радев за датата за вота, като по-късно се заприказва за избори в края на април или май, а не на 28 март.

Според него здравното министерство е в правото си да желае ясна дата, с цел да изготви протокол.

„ На публично равнище, в случай че министерството се ангажира да каже избрана дата, ще стартират обвинявания, че надали не изпълнителната власт е определила датата. Отговорността за това е персонално на президента”, счита политологът.

По думите му обаче ранната дата е покрай сезонните настройки, когато нормално има отрицателно отношение след празниците. Той посочи, че нормално през февруари недоволството пораства и тогава може да има гласоподаване за протестните партии. И подсети, че опозицията първо е желала ранни избори, в този момент - по-късна дата. Управляващите - противоположното. Стойчев разясни, че има доста претенденти за протестния избор и това съгласно него ще го разсее.

Въпросът не е в датата на изборите, а в това какво и по какъв начин би трябвало да се направи, с цел да отидат хората до урните, разяснява на собствен ред социологът Кольо Колев, съгласно който консултациите при президента Румен Радев били проформа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР