Който отваря училища, затваря затвори. Много правилно е констатирал френският

...
Който отваря училища, затваря затвори. Много правилно е констатирал френският
Коментари Харесай

Ердоган превърна Турция в затвор

" Който отваря учебни заведения, затваря затвори ". Много вярно е установил френският публицист Виктор Юго житейската истина за връзката сред обучение и престъпност. Това предписание важи и за Турция на президента Реджеп Тайип Ердоган, само че в противоположна посока. Режимът на Ердоган се хвали, че затваря образователни заведения и открива нови затвори!

След опита за прелом на 15 юли 2016 година и наложеното по-късно изключително състояние в Турция ръководещите започнаха невъобразим лов на вещици. Десетки хиляди опозиционни учители бяха отстранени от работа, а хиляди преподаватели попаднаха зад решетките. Управляващите в страната, под диктата на Ердоган, образуваха една печална картина, каквато не е имало и по време на военните преврати в страната.

Преди дни министърът на образованието Исмет Йълмаз се похвали, че след опита за прелом в битката против така наречен гюленисти са закрили 2274 образователни заведения (от които 1065 частни всемирски учебни заведения в цялата страна. Училищата бяха измежду най-елитните в Турция и са донесли на страната към 500 медала от интернационалните училищен олимпиади – б.а.). Освен това министър Йълмаз призна, че 92% от учебните заведения в страната са некачествени! Представяйки новата система за кандидатстване в гимназиите, той уточни, че който желае да учи в „ качествени учебни заведения “ би трябвало да се яви на изпит, а останалите ще имат избор да избират всред най-близките учебни заведения по адрес, само че няма да се явяват на приемен изпит. (До преди няколко месеца всички кандидат-гимназисти в страната се явяваха на приемен изпит, който беше анулиран с президентски декрет).

На фона на закритите елитни учебни заведения и това, че образованието в страната изостава с всяка минала година, за сметка на това ръководството на Ердоган открива нови затвори! Да, режимът на Ердоган трансформира Турция в затвор! Всеки ден проправителствените медии в Турция тръбят, че се арестуват десетки нови обвинени. Милиони в страната са изправени пред страха всеки миг да станат жертва на „ неизвестен донос “, което е задоволително, с цел да бъдат тикнати зад решетките.

След опита за прелом и налагане на изключителното състояние в Турция са построени общо 47 нови пандиза. 38 от тях са били построени през 2016 година, а 9 от тях – през 2017 година В момента се построяват още 11 пандиза в страната.

Според информация на Дирекция „ Затвори “ в Турция, оповестени във в. „ Биргюн “, потенциалът на занданите е достигнал 207 339. Но местата за пандизчиите не са задоволителни. Все още 17 540 пандизчии нямат кревати.

През последните 10 години са били открити 148 нови затвори, което е разрешило легловия потенциал на занданите да се усили с 129 578. Но и това не доближава да побере формалната численост от 224 878 души, които всеки ден се усилват.

Вследствие на противозаконните арести турските затвори от дълго време са претъпкани. Според данни на Министерството на правораздаването в пандизите се намират общо 229 790 души, като потенциалът им е 207 339. Затворите са претъпкани „ посредством “ на противозаконните арести след опита за прелом предходната година и наложеното изключително състояние от страна на ръководещите. Като се има поради, че след пуча ръководещите бяха освободили към 40 хиляди наказани нарушители, с цел да създадат място на съперници на режима на Ердоган. Освен това в края на август тази година с президентски указ бяха помилвани други 3 хиляди нарушители, с цел да има място на съперниците на Ердоган.

Според данните в Турция се намират общо 384 пандиза (291 мъжки пандиза, 13 женски пандиза и 10 интерната за деца и младежи). Вестник „ Хабертюрк “ оповестява, че в пандизите има 141 802 наказани лица, а 87 988 са арестувани. От арестуваните 49 900 са упрекнати, като „ гюленисти “. С обвиняване в тероризъм се намират 63 242, а 163 618 души заради разнообразни незаконни действия, а 2 930 поради проведена незаконна активност.

Броят на вкараните в турските затвори пораства съразмерно през годините, като през 2012 година е бил 136 020 души. Прави усещане, че през 2016 година доближава до 199 328 души, а през актуалната 2017 година към този момент е 229 790.

В Турция се строят над 50 нови пандиза за така наречен гюленисти. Това заяви някогашният към този момент консултант на Министерството по правораздаването Кенан Ипек. По думите на Ипек всеки един от новите затвори е с потенциал 1000 души.

Той заяви, че в пандиза „ Синджан “ се построяват 5 нови правосъдни зали. Залите ще бъдат многофункционални и ще се употребяват за процеси против гюленистите.

Управляващите дотолкоз прекалиха с новите затвори, че радостната новина на община Елмалъ, област Анталия беше рекламирана в обществените медии. В края на месец август от формалната страница в обществените медии на общината оповестиха за продължаващия градеж на пандиза, като го оповестиха за „ огромната инвестиция, която ще възроди стопанската система “. Местни общинари се похвалиха, че новият затвор ще бъде най-големия в района, а поданици показаха остра реакция на метода на рекламиране на пандиза.

Средно дневно 112 души биват осъждани. Броят на пандизчиите е по-голям на 7 обособени регионални града в Турция. Броят на пандизчиите е достигнал рекордни равнища през последните 16 години, като по време на режима на Ердоган е по-голям, в сравнение с броят на пандизчиите след военните преврати в страната. Има затвори, където в килии за 20 души са настанени 80 души.

Според информация на в. „ Сьозджю “ дневният разход за пандизите турската хазна отделя 17,5 млн. турски лири (около 8 млн. лева), а годишният разход е 6 милиарда и 402 млн. турски лири (около 3 милиарда лева). Тази сума е по-голяма от бюджета на 12 обособени министерства в Турция.

Според информация на Министерството на правораздаването през последните 16 години, когато на власт е Ердоган, в турските затвори са починали 3 432 души. Това се равнява на към 215 смъртни случаи на пандизчии. Това показва заместник-председателя на главната опозиционна Републиканска-народна партия Вели Агбаба.

Той изиска турския парламент да проверява случаите на болните в пандизите, като да се подхващат нужните ограничения за тяхното лекуване и да бъдат отстранени всички бюрократични ограничения в това отношение. В отправеното предложение се акцентира, че „ казусът със пандизите по време на ръководството на ПСР се задълбочава и държавното управление няма желание да откри решение “. В пандизите няма задоволителен достъп до лекари.Вели Агбаба акцентира, че сега в турските затвори се намират 1025 заболели пандизчии, като 357 от тях са в тежко положение. Той показва, че съгласно информация на Министерството на правораздаването на 841 пандизчии (31 от тях са жени) са получили право наказването им да бъде отсрочено, само че към момента не са освободени.

В. „ Джумхурийет “, базирайки се на данни на Министерството на правораздаването, оповестява, че в пандизите се намират 69 301 гимназисти и студенти. Бройката набъбва до 100 хиляди с тези гимназисти и студенти, които са били отстранени от учебните заведения и университетите или съдени под гаранция, или които са изправени пред риска всеки миг да бъдат задържани и тикнати зад решетките. Заради наложеното изключително състояние студентите в пандизите нямат достъп до мемоари и лекции, не могат да се явят на изпити и губят своите студентски права. „ Благодарение “ на наложеното изключително състояние на към 100 хиляди гимназисти и студенти са им отнети достъпа до обучение.

Запознатите със случаите разясняват пред вестника, че към 100 хиляди студенти са съдени и питат за какво се лишава правото им да бъдат положителни жители. И следва риторичния въпрос: Да не би в Турция да има 69 301 млади терористи?

Студентите са държани зад решетките с разнообразни обвинявания, в резултат на доноси от „ скришен очевидец “ или най-новата публична форма, която се приема за достоверна от съда е „ неизвестен донос “. Запознати разясняват по какъв начин е допустимо „ неизвестен донос “ да се одобри за меродавен при такива значими обвинявания?
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР