Кой е новият наследник на генерал Любен Гоцев? Въпросът стана

...
Кой е новият наследник на генерал Любен Гоцев? Въпросът стана
Коментари Харесай

Кой ще наследи генерал Любен Гоцев?

 Кой е новият правоприемник на военачалник Любен Гоцев? Въпросът стана настоящ, откакто на 90-годишна възраст в сряда вечерта в дома си си отиде една от най-влиятелните фигури след 1989 година, който сочеха като Сивия кардинал на прехода. Дипломат, почитан политик преди и след измененията, началник в някогашната Държавна сигурност, основател на кръга " Монтерей “, генералът пазеше най-големите секрети през последните 50 години.  

Гоцев е роден на 3 март 1930 година в София. От 1974 година до 1982 година е зам.-началник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, тръгвайки от щатен помощник през 1961 година Зам.-министър е на външните работи в първото държавно управление на Андрей Луканов, а във второто - от септември до декември 1990 година, е министър на външните работи. От февруари до декември 1992 година е дипломат в Нидерландия, а по-късно се отдръпва от политическия живот. Наричаха го българския Кръстник, макар че той няма нищо общо с биографията на героя на Марио Пузо. Ремсист, приключил елитния МГИМО, представлявал България в Организация на обединените нации в Ню Йорк, посланик по предопределение, психолог по душа, Любен Гоцев бе индивидът, с който всички се съобразяваха. Дългогодишен член на Българска комунистическа партия, а след годините на прехода - на наследилата я Българска социалистическа партия, Гоцев още при започване на прехода се еманципира от Столетницата. Оглавяваше предизборния щаб на Българска социалистическа партия на първите демократични избори за Седмото Велико национално заседание през юни 1990 година, само че през 1997 година бе измежду създателите на така наречен " генералско придвижване ", което представляваше дълго време обособен властови център в партията и влияеше върху решенията на управлението.

Години по-късно той оспорва името на придвижването като твърди, че генерали в него са единствено той и Иван Драшков, някогашен заместник-шеф в ДАНС. Заедно с Виктор Вълков са измежду създатели на така наречен кръг " Монтерей " - другарски кръг, формиран от тогавашни чиновници на Държавна сигурност, Министерство на вътрешните работи и разузнаването, който всяка седмица се събира в столичен ресторант, с цел да взема решение ориста на страната. Самият Гоцев постоянно е твърдял, че на сбирките се описват най-вече мемоари, само че през годините на масите бяха засичани политици и предприемачи от най-различни цветове. 

Това е една от аргументите да назовават Гоцев Кадровикът на прехода. Въпреки че през последните 30 години той прекара единствено няколко месеца в изпълнителната власт, познаваше кариерата на всеки служител и новак предприемач. И по какъв начин другояче, без неговите препоръки никой нямаше да нагази в дълбоките води на политиката, още по-малко да се разсъни като капиталист. В Генералското придвижване се пишеха сюжетите за бъдещите пиеси в България. На сбирките на прословутия кръг " Монтерей “ се решаваха орисите на поредност държавни управления. Но това са легенди, както обичаше да споделя генералът, който в никакъв случай не си разреши да мине тънката граница сред това, което знае и това, което би трябвало да се знае. Затова и всяка негова среща бе възприемана като знакова, а поканата за рождените му дни осигуряваше бърза писта за елементарно издигане в политиката и бизнеса.

Легендарната му имитация " Ако Борисов не беше съществувал, отново щяхме да го създадем “ никой в никакъв случай не одобри като смешка. С изключение на тазгодишния си празник, Гоцев от години редуцира срещите си и остави наследниците да дърпат конците и в дипломацията, и в службите, и в бизнеса, и по всички етажи на властта. Срещите в някогашния " Монтерей “ пък от дълго време се насрочват от Виктор Вълков. Системата на някогашната Държавна сигурност към този момент е попълнена освен със синовете, само че с внуците. Затова и изказванията, че ерата Гоцев си отива дружно с него, са мощно пресилени, написа още " Блиц ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР