Правителството прие Решение за определяне на нов състав на Комисията

...
Правителството прие Решение за определяне на нов състав на Комисията
Коментари Харесай

КЗП със нов състав заради редица установени нарушения

Правителството одобри Решение за установяване на нов състав на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Досегашният ръководител и двамата членове на Комисията са освободени, осведомиха от държавната осведомителна работа.

Относно работата на настоящото все още управление на КЗП в Инспектората на Министерството на стопанската система и промишлеността са постъпили общо 132 бр. сигнали, ориентирани против активността му. При осъществените инспекции от страна на Инспектората на МИИ е открито, че в огромната си част, описаните изказвания в сигналите против КЗП дават отговор на действителността. Установените от инспектората нарушавания най-често се отнасят до неспазване на законоустановени периоди посочени в Закона за отбрана на потребителите, неизвършване на инспекция по всички проблеми и въпроси повдигнати от потребителите в подадените от тях тъжби. Системно неработеща електронна система/електронен портал за подаване на тъжби, което е препятствало подаването на тъжби и сигнали от консуматори. Установени са още нарушавания, позволени при обезпечаване на кадровата обезпеченост на КЗП, в това число назначение на чиновници и преустановяване на служебни и трудови правни отношения (в нарушаване на трудовото законодателство). Неправомерно подписани цивилен контракти, които съставляват скрити трудови контракти. Забавяне на осъществяването на действия по привършване на административнонаказателно произвеждане с изговаряне на административнонаказващия орган и позволени процесуални нарушавания при реализиране на производствата. Липса на наредба с вътрешни правила на реализирането на контрола за нелоялни търговски практики и други

Всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ надзор в отбрана на потребителите.

Новото управление на Комисията за отбрана на потребителите е в състав: Мария Асенова Филипова – председател; Александър Ленков Колячев – член; Цветислава Захариева Лакова – член.

Мария Филипова е магистър от Университета за национално и международно стопанство, компетентност “Право “ с голям брой следдипломни квалификации и специализации в региона на банковото дело и финансите. Тя е с над 10 годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правораздаването, както и в дирекция " Правна “ на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен надзор и други Била е заместник-председател на Комисията за финансов контрол, управляващ ръководство " Надзор на капиталовата активност “ и ръководител на Държавна комисия по хазарта.

Цветислава Лакова е правист с дълготраен опит в региона на комерсиалното право, право на индустриалната благосъстоятелност, отбрана на авторски и сродни права и цивилен развой.

Александър Колячев е икономист с повече от 10 годишен опит в пазарните изследвания, пазарното държание на субектите, сливания и придобивания, секторни разбори и антитръстови случаи, както в конкурентни, по този начин и в контролирани стопански браншове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР