Кой е направил тези извращения възможни, кой ги е укривал,

...
Кой е направил тези извращения възможни, кой ги е укривал,
Коментари Харесай

Смазващи разкрития за сексуални издевателства: какво е знаел германският папа


Кой е направил тези извращения вероятни, кой ги е укривал, кой ги е премълчавал и пренебрегнал? И какво е знаел немският папа? В Германия бяха огласени 1900 страници смазващи разкрития за издевателствата в църквата.

Фактите, извадени на повърхността, са напряко смазващи. Адвокатите, взели участие в епархия на Мюнхен-Фрайзинг, разкриват облика на една бездушна черква - немилостива към жертвите, само че снизходителна към причинителите. Най-малко 497 сред 1945 и 2019 година.
Редакцията предлага
1900 страници " равносметка на ужасите "

Почти 60% от тези близо 500 жертви са били тогава на възраст сред 8 и 14 години. Повечето от действията са били осъществени през 1960-те и 1970-те години, като огромен брой от обвиняванията са станали известни чак след 2015 година, когато редица жертви проговориха за претърпяното.

Като причинители са разпознати 235 души - католически свещеници, дякони, църковни чиновници. И това са единствено случаите, за които са открити данни в архивите на Мюнхенската епархия. Експертите са уверени, че действителният брой на жертвите е доста по-голям. Затова е ясно, че изнесените в този момент цифри не разкриват цялата истина.

Всъщност извършените следствия се концентрират не толкоз над съответните цифри. Те разкриват най-много друго - че е ставало дума за същинска система. Кой е направил тези извращения вероятни, кой ги е укривал, кой ги е премълчавал и пренебрегнал?

Мюнхенската адвокатска адвокатска фирма, която е проучила всички налични данни за половите похищения над малолетни в католическата епархия на Мюнхен-Фрайзинг, показа своя финален отчет - 1900 страници, които демонстрират " равносметка на ужасите ". Един от юристите употребява тъкмо този израз, освен това няколко пъти. Дебелите томове, в които се съдържат следствията, разкриват нови измерения на злото. Разкриват и незабавната потребност от спомагателни изследвания на случилото се в предишното.

Общо шестима архиепископи са били отпред на епархията в Мюнхен сред 1952 и 2019 година. Всички те са били нараснали в ранг на кардинал. И всичките шестима, без изключение, носят разнообразни степени на виновност във връзка с осъществените полови похищения над малолетни - най-вече тъй като са прикривали отговорните. Трима от тези архиепископи са още измежду живите. А единият е даже някогашен папа.

Бенедикт ХVI: през 2005 година немският кардинал Йозеф Ратцингер бе определен за папа

Общо пет години, от 1977 до 1982, Мюнхенската епархия се оглавява от архиепископ Йозеф Ратцингер, който по-късно прави кариера в Рим, а през 2005 година е определен за папа под името Бенедикт ХVI. Но и той е измежду виновните лица, които отхвърлят да поемат отговорност за случилото се. Бившият папа многословно изяснява на какво се дължат пропуските, за които го упрекват по четири от известните случаи, само че отхвърля всякаква персонална виновност. Твърди даже, че не е взел участие в избрани заседания, въпреки че протоколите от тях ясно показват името му измежду присъстващите.

Една-единствена дума

Ратцингер се пробва да се измъкне и с различен трик - прави разлика сред причинителите според от това дали дейностите им са били в качеството им на свещеници или като частни лица. Сякаш сходно разграничение може да промени трагичната орис на жертвите.

С сходни опити за изплъзване Йозеф Ратцингер демонстрира повече от ясно, че си остава угрижен преди всичко за положителното име на Католическата черква като институция, а в последна сметка и за личния си имидж. Този имидж обаче е към този момент съществено повреден. А всичко можеше да бъде доста по-просто. Щеше да е задоволителна една-единствена дума: Съжалявам.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР