Ковид нападна семейството на будителката и изследователката на видни стари

...
Ковид нападна семейството на будителката и изследователката на видни стари
Коментари Харесай

Да се молим! COVID-19 повали семейството на народна будителк...

Ковид атакува фамилията на будителката и изследователката на видни остарели родове Катерина Чобанова.

Бившият икономист, който събра в книги героите от Съединението и Илинденско-Преображенското въстание, е потресена от събитията към нея.

„ Децата са заболели – дребният ми наследник с децата ходили на британски и се разболели от учителката. Цялото им семейство е болно”, сподели Катерина Чобанова.

Големият й наследник, живял 17 години в Чили и водил детски групи на олимпиади, също е на легло в София. Нямал осигуровки и не го взимат в болница.

„ И да отида, какво ще направя аз! Много съм притеснена”, споделя родоизследователката. Г-жа Чобанова не е имунизирана.

Преди време тя събра ликовете на 60-те пловдивски кметове. Изготви родословни дървета на Димитър Кудоглу и кмета Божидар Здравков. Автор на книги за Чобановия жанр от Съединение.

„ От 35 години се занимавам с проучването на изтъкнати родове – взели присъединяване в Илинденскот въстание, Съединението и освобождението. Днес за първи път няма да чествам Деня на будителите”, споделя тя.

Чобановият жанр идва от Вардарска Македония през 1646 с огромно стадо овце. Вървели, вървели и се заселили в огромно Конаре. От този жанр произлиза знаменосецът в четата на Чардафон - Петър Чобанов.

Когато взел байрака от ръцете на воеводата споделил: По скоро ще падна мъртъв, в сравнение с да предам знамето!

Куриер на Съединението е кап. Никола Петков Чобанов, който е първи набор земска армия. 3а набора всички участници в нея влизат със лични коне и боеприпаси.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР