Ковид-19 с всички варианти се изтегля към по-младата групаИма случаи

...
Ковид-19 с всички варианти се изтегля към по-младата групаИма случаи
Коментари Харесай

Проф. Христова: Изчакайте преди третата ваксина

Ковид-19 с всички разновидности се изтегля към по-младата група Има случаи и персонални лекари да отхвърлят ваксини на пациенти, споделя проф. Ива Христова в изявление за вестник СТАНДАРТ
- Професор Христова, сега у нас Ковид-ситуацията наподобява спокойна, само че по кое време можем да чакаме нов пик на пандемията?

- Нов пик може да чакаме със захлаждането на времето, в случай че обаче преди този момент делта-вариантът на заболяването не направи по-бързо разпространяване, в сравнение с предвиждаме. По принцип повишението на заболяевамостта се чака пред септември, октомври, ноември. Но не чакаме вълна цунами както предходната есен, а просто умерено покачване.

- С делта вариантът ли ще бъде вероятно идващият пик?

- Най-вероятно да. Доказано е от другите страни, че един път стъпил, много бързичко стартира да измества съществуващите там разновидности и да се постанова.

- Твърди се, че той е по-тежък и при деца.

- Не е тъкмо по-тежък, а просто визира по-младата възраст. Бихме могли да кажем, че това е особено и за предходните варианти, само че по-младото население или прекара, или солидно се отбрани с ваксини. А по-младите хора подценяват казуса,

излагат се на заплаха в контактите си

и не се имунизират, тъй като сякаш считат, че ще ги пощади вирусът. Така че всеобщо болестта с всички свои разновидности се изтегля към по-младата група.

- От друга страна, нямаме бързо движение при имунизирането. Това на какво се дължи - на разнопосочната акция ли?

- За имунизациите има още какво да се желае, тъй като би трябвало доста да се изяснява и да се дава отговор на въпросите на хората - да им се обясни това, което съответно ги тормози, с цел да може да се стигне до имунизиране. Освен това, имам информация за доста лекари в мрежата, които са срещу имунизациите. Хората споделят: " Искаме да се имунизираме, само че персоналният ни доктор е срещу ". Така че евентуално би трябвало да има една акция, която да изяснява и да споделя даже на лекарите.

- Заговори се, че имунизираните хора би трябвало да си създадат и трета ваксина. Кога би трябвало да се направи това?

- Да, заприказва се за трета ваксина, само че при всички случаи за нея би трябвало да се изчакат още доста данни и много информация. Към момента има изявления на известни учени, които наблюдават имунния отговор и при преболедували, и при имунизирани. Но нямаме задоволително дълъг минал интервал от имунизирането, с цел да отговорим какъв брой нескончаем е имунитетът. Така че към момента не можем да отговорим на въпроса какъв брой нескончаем е имунитетът и по кое време пада. Освен това хората са разнообразни - не при всички имунитетът спада по едно и също време.

Индивидуален е имунният отговор

и неговата дълготрайност. Така или другояче нямаме още задоволително данни дали има потребност от трета доза, както и по кое време да бъде. Още е доста рано. Едно е несъмнено - че в случай че вирусът мощно мутира, това ще се наложи, тъй като няма да бъде задоволителен имунитетът нито на преболедувалите, нито на имунизираните.

- Да чакаме ли нови разновидности?

- Това и от нас зависи. Защото в случай че оставим вирусът да се развива по този начин, както се развиваше преди имунизациите, сигурно ще мутира. Това си има даже избрана скорост на разновидностите, тъй че е безусловно предвидимо и ще се появят нови разновидности. Но въпреки това, по света към този момент има повече имунизирано население, което мощно лимитира вируса и надлежно понижава шанса за разновидности.

- Много се приказва в последно време - Ковид-19 ще стане като грип, ще можем да го караме леко и на крайник. Кога би могло да се случи това?

- Това може да стане след година или две, само че въпросът е дали ще имаме имунитета към него. Хората, които са се ваксинирали и имат имунитет, те

даже да се разболеят, ще го карат като грип

Но тези, които не са имунизирани и не са преболедували, първия път наложително ще го изкарат по-сериозно. След това той няма изчезне - вирусът през есенно-зимния и пролетния сезон ще си се засилва. Но към този момент ще си бъде част от останалите респираторни вируси. Но ние като общество в България не осъзнаваме заплахата от това да оставим вируса да се държи както си желае, да се предава от човек на човек и да си мутира както си желае и нищо чудно да се окаже, че след време ние ще бъдем разплодник на вируса, тъй като ще има възприемчиво към него население. За Ковид това, което би трябвало да се разбере, е, че откакто в страната циркулира делта-вариантът, той ще набира мощ. Но е като айсберг - сега ние откриваме случаи под повърхността, само че той ще набере сили и ще се покаже. Разумното е, на който не му се боледува, да се имунизира.  

- Грипът предходната година като че ли ни подмина. Трябва ли тази година да се имунизираме против него, или още веднъж ще бъде в сянката на Ковид-19?

- Аз персонално допускам, че ще бъде в сянката му, и то точно тъй като ограниченията срещу Ковид-10 - отдалеченост, маски, стерилизация,

мощно понижиха грипните болести в света

Но това, че грипът е мощно понижен, не значи, че е липсващ. Така че изключително за възрастните хора, тези с хронични болести, изключително белодробни, за тях е мощно целесъобразно да се имунизират против грип.

- Как се развиват последно другите заразни и паразитни заболявания - лаймската болест да вземем за пример?

- Интересното е, че и тази, и предходната година лаймската и другите заболявания, излъчени през кърлежи, също са в мощно понижен размер. Миналата година това бе ненапълно поради ограничаващите ограничения да не се влиза в паркове, само че

и тази година не виждаме покачване

Броят на ухапаните и инфектираните се движи както предходната година. Имаме доста мощен спад, откакто по-миналата година имахме доста мощно плато с към 500 души, инфектирани от лаймска болест. Сега са паднали под половината.                
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР