Косово и Сърбия нямат друга алтернатива, освен да постигнат окончателно

...
Косово и Сърбия нямат друга алтернатива, освен да постигнат окончателно
Коментари Харесай

Курти: Назря моментът за окончателно споразумение със Сърбия

Косово и Сърбия нямат друга опция, с изключение на да реализират дефинитивно съглашение за нормализиране на връзките, съобщи министър-председателят Албин Курти, като добави, че " е назрял моментът " това да стане по време на неговия мандат.

В изявление за " Блумбърг " той приказва за разногласието със Сърбия и визията си за намиране на решение.

Спорът, подбуден от войната през 1998-1999 година и оповестяването на независимостта на Косово от Сърбия съвсем десетилетие по-късно, продължава да осуетява напъните за консолидиране на двете балкански страни в Европейския съюз, като в същото време подхранва напрежението, което рискува да прерасне в нов спор.



Курти, който завоюва половината от всички гласове на изборите в Косово предходната година, съобщи, че е подготвен за съглашение, което да приближи двете народи към общата им фантазия за участие в Европейски Съюз, за което упорства, че може да се случи единствено откакто възстановяват връзките си.

" Трябва да реализираме съглашение - и времето за това е назряло по време на мандата на нашето държавно управление ", сподели той в изявление от офиса си в Прищина. " Аз виждам опция. Тази есен ще разберем дали ще стигнем до такава степен. Тази есен е много решаваща за това да забележим дали би трябвало да сме оптимисти ".

Коментарите на Курти демонстрират капацитета за нов подтик, откакто години наред договарянията с посредничеството на Европейски Съюз не съумяха да доведат до пробив. Основните противоречиви точки са отводът на Сърбия да признае суверенитета на съседката си и настояванията ѝ Косово да даде автономност на към 100 000 етнически сърби, които живеят там.



Макар че Курти не разкри детайлности за това какво може да включва окончателното съглашение, двете страни ще би трябвало да решат въпроси, вариращи от двустранните връзки до оправянето с минали различия, свързани с жертвите на войната, разселените лица и претенциите за военни репарации.

Курти съобщи, че вижда капацитет за подписване на съглашение при администрациите, ръководени от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и сръбския президент Александър Вучич. Но той сподели, че най-голямото му терзание е, че Вучич към момента не се е дистанцирал задоволително от предишното си, когато е бил министър на информацията на починалия деспот Слободан Милошевич през 90-те години на предишния век.

Вучич също по този начин не желае да прекъсне околните си връзки с съветския президент Владимир Путин, който е съдружник в напъните на Белград да предотврати интернационалното признание на Косово. Въпреки мощния напън от страна на западните страни, администрацията на Вучич отхвърли да се причисли към глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати против Русия поради нашествието ѝ в Украйна.



" Това е в действителност тревожно ", сподели Курти.

Напрежението сред Сърбия и Косово се изостри предишния месец, откакто Курти разгласи бъдещо преиздаване на документи за сърбите, живеещи в Косово, от Прищина, а не персонални карти и регистрационни табели за коли, издадени от Белград. След като локалните сърби блокираха пътища в символ на митинг и под натиска на интернационалните медиатори, Прищина отсрочи решението си с един месец до 1 септември.

В изявлението за " Блумбърг " Курти съобщи, че няма да отсрочва решението още веднъж, като добави, че чака 1 септември да бъде " спокоен, елементарен ден ". Ако обстановката въпреки всичко прерасне в принуждение, полицията и 3800-членните мироопазващи сили на НАТО КФОР ще го прекратят, сподели той.

От средата на август Косово се бори и с спиране на електрозахранването. Страната е подвластна от все по-скъпата вносна електрическа енергия, което основава компликации за бюджета за едно от най-бедните популации в Европа. Това може да наложи финансова помощ от Европейски Съюз и Съединени американски щати, в случай че цените на електрическата енергия продължат да порастват, сподели Курти.

" Можем да се сблъскаме с спиране на електрозахранването ", сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР