Космическият телескоп Джеймс Уеб“ откри водна пара около скалиста екзопланета,

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб“ откри водна пара около скалиста екзопланета,
Коментари Харесай

„Джеймс Уеб“ откри мистериозни водни пари около екзопланета: Откъде идват и защо е важно?

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ откри водна пара към скалиста екзопланета, което слага под съществени подозрения досегашните знания за атмосферата. С други думи, допустимо е да сме на прага на огромен пробив в търсенето на други светове, на които може да има живот.

„ Водните пари в атмосферата на гореща скалиста планета биха представлявали огромен пробив в науката за екзопланетите “, споделя в изказване основният откривател на откритията и откривател от Лабораторията по приложна физика към Университета „ Джон Хопкинс “ Кевин Стивънсън. „ Но би трябвало да сме деликатни. “

Засичането на водна пара към повърхността на планета подсказва за съществуването на атмосфера, само че учените, които са създатели на откритието, предизвестяват, че в тази ситуация тя въпреки всичко може да идва от звездата-приемник.

Екзопланетата, наречена GJ 486 b, обикаля към звезда алено джудже, ситуирана на 26 светлинни години от Земята в съзвездието Дева. Тя обикаля към приемника си за по-малко от 1,5 земни дни, като се счита, че едната ѝ страна постоянно е обърната към звездата – сходно на нашата Луна.

Звездите червени джуджета са по-студени от другите типове звезди, което значи, че една планета би трябвало да обикаля доста близо към тях, с цел да остане задоволително топла, че има течна вода – жизненоважен детайл, нужен за живота. Червените джуджета обаче са доста дейни, когато са по-млади, и отделят доста радиация, което би трябвало да унищожи атмосферата на всяка планета, намираща се до тях. Именно това прави екзопланетите негостоприемни за живот.

Въпреки обстоятелството, че планетата е извънредно покрай звездата си и има температура от 430 градуса по Целзий, което я прави неподходяща за течна вода, астрономите откриха следи от водни пари към GJ 486 b. И това мощно ги озадачи. Затова в този момент те желаят да схванат дали е допустимо да се образува атмосферата в такава сурова среда и тя да бъде арестувана задоволително дълго, с цел да се появи живот – развой, който на Земята лишава към един милиард години.

В опит да отговори на този въпрос екипът насочи „ Джеймс уеб “ и неговия инструмент за непосредствен инфрачервен спектрограф (NIRSpec) към GJ 486 b, с цел да следи планетата и да открият дали засечената водна пара е знак за първото известно съществуване на атмосфера към скалиста екзопланета.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР