Космическият кораб Orion, който обиколи Луната в рамките на мисията

...
Космическият кораб Orion, който обиколи Луната в рамките на мисията
Коментари Харесай

Корабът Orion се върна обратно на Земята след мисията до Луната

Космическият транспортен съд Orion, който обиколи Луната в границите на задачата Artemis I, се приводни в Тихия океан, покрай о. Гуаделупе край крайбрежията на Сан Диего. Капсулата навлезе в атмосферата със скорост от 36 хиляди км./ч.

Военноморските сили на Съединени американски щати и екип за възобновяване на наземните системи от галактическия център „ Кенеди “ на НАСА работят дружно, с цел да извлекат Orion. Това бе и основна проява по какъв начин бъдещите астронавти безвредно биха се върнали на Земята.

Splashdown.

After traveling 1.4 million miles through space, orbiting the Moon, and collecting data that will prepare us to send astronauts on future #Artemis missions, the @NASA_Orion spacecraft is home. pic.twitter.com/ORxCtGa9v7
— NASA (@NASA) December 11, 2022

Капсулата Orion на НАСА и тестовите манекени на борда ѝ обиколиха към Луната за финален път преди пет дни, преди да се насочат към Земята. Тогава капсулата прелетя на към 130 километра над повърхността на Луната. Преди това Orion прекара една седмица в лунна орбита.

С приводняването приключи 25-дневната задача, която реализира връх и доближи на най-отдалечената точка в Космоса – близо 434 500 км от Земята.
Корабът Orion се приближи сполучливо до Луната
Дебютното пътешестване на Orion сложи началото на програмата правоприемник на Apollo – Artemis, ориентирана към връщане на астронавтите на лунната повърхнина през това десетилетие и основаване на устойчива база там като ходило за бъдещо човешко проучване на Марс.

Повторното влизане бележи най-критичната фаза от пътуването на Orion, тествайки дали неговият новопроектиран топлинен щит може да издържи на атмосферното търкане и безвредно да отбрани астронавтите, които ще бъдат на борда.

По проект в идващия стадий – през 2024 година – Artemis II на НАСА ще изведе четирима астронавти в орбита към Луната, само че без кацане на повърхността ѝ.

Третата задача, планувана за 2025 година, планува първото кацане на астронавти на естествения сателит на Земята след края на програмата Apollo на НАСА. По стичане на събитията завръщането на Земята на Artemis I се случи на 50-ата годишнина от кацането на Apollo 17 на Луната преди 50 години.

Въпреки че капсулата се сблъска с някои непредвидени спирания на връзките и електрически проблем по време на пътуването си към Луната, НАСА даде висока оценка на представянето ѝ, като се похвали, че упованията на галактическата организация на Съединени американски щати са надхвърлени.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинNASA НАСА Орион Луна задача до Луната ПоследниНай-четениНаука 64 Корабът Orion се върна назад на Земята след задачата до Луната Накратко 156 Новините от седмицата: Спорове за МРЗ и оптималния предел, България отвън Шенген Бюджет и финанси 148 Силата на верните решения Компании 2825 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Бюджет и финанси 5998 „ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел Компании 5944 Гугъл слива екипите на Maps и Waze Компании 5734 Пощенска банка придобива БНП Париба Лични Финанси Политика 5728 Съветът на Европейски Съюз остави България и Румъния отвън Шенген Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР