. Космическата мисия на НАСА “Кепстоун, която в края на

...
. Космическата мисия на НАСА “Кепстоун, която в края на
Коментари Харесай

Лунната мисия на НАСА Кепстоун се отдалечи на 1.538 милиона километра от Земята

.

Космическата задача на НАСА “Кепстоун ”, която в края на юни беше изстреляна сполучливо на път към Луната, доближи до своя разцвет! На 26-ти август тя се озова на разстояние 1.538 милиона километра от Земята, най-далечната точка от своето странствуване. Пристигането на “Кепстоун ” в орбита към Луната остава планувано за 13-ти ноември.

Новината бе обявена от Теран Орбитал – компанията, построила корпуса на автоматизираната междупланетна станция в партньорство с Адвансд Спейс, оператора на “Кепстоун ”, и американската галактическа организация НАСА.

“Кепстоун ” понастоящем обикаля към Земята в издължена елиптична околоземна орбита. Теран Орбитал припомня, че точката от такава орбита, при която галактическият уред е на най-голямо разстояние от планетата ни, се назовава разцвет. Този разцвет бе доближат на 26-ти август в 22:36 ч. българско време. Именно тогава “Кепстоун ” мина дистанцията от 1.538 милиона километра.

Задачата на “Кепстоун ” е да доближи до така наречен почти-праволинейна ореолна орбита, в каквато галактически уред до момента в никакъв случай не е навлизал. Изследователите допускат, че тази орбита е гравитационно постоянна и разрешава в нея да се построи непрекъсната база. Точно там НАСА желае да построи станцията „ Гейтуей “, от която астронавтите ще имат достъп до лунната повърхнина. Но с цел да се удостовери концепцията, „ Кепстоун “ е първата задача, която ще разузнае характерностите на орбитата.

“Кепстоун ” е и първата задача от програмата на НАСА за завръщане на Луната “Артемис ”. Тя бе изстреляна на 28-ми юни чрез ракета на Рокет Лаб “Електрон ”. Втората задача от програмата, която ще тества лунната ракета на НАСА “Спейс Лонч Систъм ” и кораба “Орион ”, трябваше да излети в края на август, само че бе отсрочена и в този момент е планувана за 3-ти септември.

Инфо: Теран Орбитал

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР