Корупцията е основна спънка срещу икономическия растеж, каза служебният вицепремиер

...
Корупцията е основна спънка срещу икономическия растеж, каза служебният вицепремиер
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Злоупотребите с евросредства компрометират институциите

Корупцията е съществена пречка против икономическия напредък, сподели служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов на конференцията " Антикорупция и национална сигурност “, която се организира през днешния ден в София.

Събитието е проведено от Министерството на правораздаването в съдействие с Базелския институт за ръководство и Центъра за проучване на демокрацията. Форумът се организира в границите на самодейностите, включени в Годината на деяние, оповестена от президента на Съединени американски щати Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за народна власт през декември 2021 година

По думите на Пеканов корупцията, изключително по високите етажи на властта, може да оказва въздействие на политиките на държавно равнище и оттова на икономическия напредък. Той добави, че корупцията компрометира институциите и тя корозира обществото.

За да може да се подобрят изискванията в България, страната, бизнесът и гражданското общество би трябвало да се обединят, съгласно Пеканов. Вицепремиерът регистрира, че в Плана за възобновяване и резистентност са включени антикорупционни ограничения, като възстановяване отчетността на основния прокурор, нова антикорупционна комисия, както и в региона на публичните поръчки.

Атанас Пеканов уточни, че ограниченията, залегнали в проекта за възобновяване, надали ще решат проблемите, само че ще дадат ясна посока и сигнал за това, че страната противостои и се бори с корупцията, че усъвършенства правосъдната система.

Пред Българска телеграфна агенция вицепремиерът Атанас Пеканов разяснява, че отговорност на министерствата е да подават сигнали до Европейската прокуратура, когато имат сигнали за злоупотреби с евросредства.

Попитан къде е най-големият проблем, що се отнася до корупцията, обвързвана с евросредства, Пеканов съобщи, че " има доста неща, които да се поправят във връзка с законите в България, с цел да можем по-ясно да идентифицираме там, където има проблем, по какъв начин се разходват средствата и да може да си прави работата цялата правосъдната система “.

На въпрос дали смяната на законодателството или използването на настоящето е водещо в битката с корупцията, обвързвана с евросредства, Пеканов съобщи, че по повод законодателството " има ясно разпознати неща, които Европейската комисия ни споделя от доста години “.

" Ние сме създали предложение в този момент за възстановяване процедурите за публични поръчки по този начин, че да няма инхаус процедури, да бъде всичко по-прозрачно, да се схваща по кое време има такива процедури, по кое време могат да аплайват другите претенденти “, съобщи Пеканов.

Той означи и рецензиите по повод " потребността да се вкара механизъм за основния прокурор, потребността от антикорупционна комисия. Крайно време е те да бъдат адресирани, топката ще е в Народното събрание да гласоподава законите, те са създадени от министър Зарков, дават отговор на критериите на Европейски Съюз, тъй че е извънредно време да ги приемем “.

В отговор на въпрос за това какъв е крайният период за приемане на законодателните промени от Плана за възобновяване и резистентност, с цел да получим идващото заплащане, вицепремиерът Атанас Пеканов сподели " Възможно най-бързо това би трябвало да се случи “. Той изясни, че идващото искане за заплащане може да бъде направено, когато България одобри оставащите закони по второто заплащане. Пеканов напомни, че остават към 12 закона, които плануват 17 промени в разнообразни нормативни актове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР