Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Забраната за пътуване до САЩ: какво значи и кого ще засегне

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Българи ще могат да пътуват до Съединени американски щати - стига в последните две седмици да не са били в Шенгенското пространство. Това, в резюме, е резултатът от решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани на посетилите 26 европейски страни да влизат в Америка. Мярката влиза в действие от среднощ в петък.

Ограничението визира Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Слокваия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария. Засегнати ще бъдат всички неамерикански жители, били в тях в последните 14 дни, преди да опитат да влязат в Съединени американски щати.

Съединени американски щати не са способни да следят всички пасажери, идващи от Шенген, а вероятността вирусът да бъде пренесен неусетно е опасност за страната, гласи аргументът на Тръмп. " Свободният поток на търговия сред Съединени американски щати и страните от Шенгенското пространство продължава да бъде стопански приоритет за Съединени американски щати ", написа още в известието.

Изключения ще се вършат за непрекъснато пребиваващите в Съединени американски щати и съпрузите им; женените за американски граждани; родители или настойници, както и деца или братя и сестри на жители или непрекъснато пребиваващи, Също по този начин чужденци, поканени от държавното управление по отношение на битката с вируса; моряци и самолетни екипажи, непознати държавни служители; хора, които не съставляват заплаха, съгласно решение на Центъра за надзор и предварителна защита на заболяванията, и други.

" Приехме, че епицентърът на ковид се реалокира от Китай и Южна Корея в Европа ", разяснява вицепрезидентът Майк Пенс пред Си Ен Ен.

Удар по авиолиниите

Ходът на Съединени американски щати ще засегне най-вече европейските авиолинии - трафикът над Атлантика ще бъде тежко ударен, а на него се дължат към 20-30% от приходите и облагата на огромните авиолинии, предизвестяват специалисти. Той идва и в общоприетоо слаб за фирмите интервал от годината. Ефектът евентуално ще продължи и през лятото, счита анализаторът на " Креди сюис " Нийл Флин. А съгласно английският консултат Джон Стрикланд има капацитет този удар върху тях да е по-тежък от рецесията след офанзивите на 11 септември 2001 година

След оповестяването на новината акциите на Air France-KLM поевтиняха със 6.7%, на Lufthansa с 7.5%, а на компанията-майка на British Airways (BA) - IAG, със 8.4%. Акциите на Norwegian Air, която имаше проблеми отпреди, поевтиняха с 24.6%. Тези на зависимат от Съединени американски щати Icelandair - с 18.4%. Air France-KLM и Lufthansa разясниха, че изследват последствията. IAG е отказала да разяснява пред организация " Ройтерс ".

Тотален разпад

" Много държавни управления трябав да вземат ограничения. Това може да докара до цялостен разпад ", разяснява президентът на профсъюза на норвежките водач Ингве Карлсен.

Очаква се на следващия ден Европейски Съюз да разгласява нови, облекчени правила за държавната помощ за авиоиндустрията. Скандинавските авиолинии SAS договарят с държавните управления на Швеция и Дания за това каква поддръжка да получат.

American Airlines евентуално ще премине през рецесията по-леко поради връзките със с British Airways и обстоятелството, че огромна част от трафикът ѝ отива в незасегната от възбраната Англия. Delta Air Lines, която си партнира с KLM, и United Airlines, която партнира на Lufthansa, евентуално ще пострадат повече.

Американската асоциация на стюардите назова възбраната " безотговорна " и разяснява, че тя няма да спре разпространяването на вируса, от който към този момент има над 1000 болни в Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР