В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското

...
В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското
Коментари Харесай

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово през днешния ден ще бъде маркирана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли кладенец ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще участва и президентът Румен Радев. 

Честванията ще стартират в 10.30 часа  на площад „ Централен “, където ще бъде осъществен ритуалът по издигането на националното знаме и знамето на Брацигово.  Веднага по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Тодор Каблешков. Там ще бъде изпълнен и поетично-музикален театър.  Възстановката на прочитането на Кървавото писмо е с начален час 19.30. Тържествената заря -проверка ще стартира в 21.10. Президентът Румен Радев ще одобри почетния часовой и ще произнесе формалното слово във връзка 148-мата годишнина от Априлската епопея. 

Ще бъде маркирана и годишнина от Априлското въстание в Севлиевския край и от епопеята при Дряновския манастир. В деня за респект пред паметта на починалите въстаници, историческите събития от бунтовната пролет на 1876 година ще бъдат пресъздадени с възстановки.
В Севлиево честването ще стартира в 10 часа с тържествена гала пред паметника на Свободата. Ученици и жители ще преминат в шествие, а възстановката ще пресъздаде сраженията в Централен балкан. През пролетта на 1876 година Севлиевският край е един от трите центъра на Априлското въстание, а в сраженията паралелно с мъжете си вземат участие и дами.
Почит към героизма на предците ни ще отдадат и на Дряновския манастир, където четата на поп Харитон и Бачо Киро води деветдневна борба против османската армия. Програмата ще стартира в 17:30 часа с посрещане на участниците в обичайния туристически поход „ По стъпките на Бачо Киро и Поп Харитон “. С историческа възстановка, поднасяне на венци пред Паметника - костница и тържествена инспекция - заря ще бъде празнувана 148-та годишнина от Априлската епопея.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР