Корена на цикория (Cichorium intybus), по-известна като Синя жлъчка или

...
Корена на цикория (Cichorium intybus), по-известна като Синя жлъчка или
Коментари Харесай

Цикория „Синя жлъчка“: Ползи и вреди, кафе и чай от билката

Корена на цикория (Cichorium intybus), по-известна като Синя жлъчка или Бърдовка, съдържа растителни фибри, които са потребни за храносмилателната система на човек.

Растението е част от фамилията на глухарчетата, което се отглежда от антични времена. Първоначално е било отглеждано от античните египтяни като лечебно растение. От 17 век насам то служи като сурогат на кафето.

Това растение добре познато у нас, като синя жлъчка. Среща се в ниските елементи в цялата страна.

Характеризира се с космато, жилаво стъбълце, листа, които нормално се употребяват в салата и ярко лилави цветя.

Какво е Цикория?

Цикорията се отглежда от епохи. Неговите семена, корени и изсушени надземни елементи се употребяват за изработката на разнообразни медикаменти и тинктури.

Например екстрактът от листата е средство за лекуване на рак на матката и тумори различната медицина. Използва се още за здраве на черния дроб и сърцето, отичане, запек и разнообразни други положения.

В цяла Африка растението цикория е необятно публикувано като бурен. По-интересното е, че се среща и в България и е публикувано в ниските елементи на цялата страна, сухи ливади и пътища, също и като бурен в житните култури, известно, като синя жлъчка или синя млечка.

Листата, стъблата и корените на цикорията намират приложение по безчет способи. Например, като запарка при жълтеница, тонизиращ дестилат от цикория и пречистващ сироп за новородени и бебета.

Вкусът на цикорията е леко ядков, дървесен и мирис на орех.

Фибрите от корените на цикория са нискокалорични и не съдържат холестерол. Освен това има слаби следи от наситени мазнини. Фибрите могат да спомогнат за възстановяване на храносмилането, облекчение на запека, подкрепяне на контрола на кръвната захар, възстановяване на холестерола и даже за понижаване на тежестта.

Инулинът в корена от цикория има пребиотични свойства. Те предизвикват растежа на значими бактерии в стомаха. Също по този начин предотвратяват растежа на нездравословните бактерии.

Освен това чревните бактерии оказват помощ за попречване на възпалителни болести и подсилване на имунната система.

Вижте тези 18 изгоди от цикория:

1. Хранителни изгоди

Един корен от цикория (100 грама) съдържа следните хранителни субстанции:

  • Калории: 72
  • Протеин: 1,4 грама
  • Въглехидрати: 18 грама
  • Мазнини: 0,2 грама
  • Фибри: 1,5 грама
  • Калий: 290 мг
  • Калций: 41 мг
  • Желязо: 0,8 мг

2. Цикорията поддържа червата ви здрави

Цикорията е натурален източник на диетични фибри като инулин, който е пребиотик. Това значи, че той подхранва положителните бактерии в червата. Тези положителни чревни бактерии освобождават ензими. В резултат на това се спомага за възстановяване на придвижването на червата и напредването на храната през храносмилателния тракт. ( 1 )

Освен това тези бактерии са от значително значение за битката с нездравословните бактерии и за възстановяване на усвояването на минералите.

Също по този начин инулина трансформира консистенцията и честотата на изпражненията, като трансформира състава на чревните бактерии. Ето за какво тя е от изгода най-вече за пациентите със синдром на сопнато черво.

3. Подпомага имунната система

Корените на синя жлъчка са богати на фибри и биоактивни съединения. Тя ускорява противовъзпалителните функционалности посредством инхибиране на възпалителните цитокини.

Освен това фибрите обезпечават гориво на чревните бактерии, с цел да оцелеят. В резултат на това тя може да предотврати нарушавания на здравето. ( 2 )

4. Намалява равнищата на холестерола в кръвта

Редовният банкет на фибри от корен на цикория в целесъобразни дози може да помогне за понижаване на високия холестерол.

Хранителните нишки и инулина в корена от цикория лимитират неприятния холестерол или LDL-холестерола – липопротеините от храната. Поради това тя понижава високите равнища на холестерол в кръвта.

Повишените равнища на холестерола могат да причинят сърдечни болести. Затова корените от цикория оказват помощ за попречване на сърдечносъдови болести. ( 3 )

5. Поддържа здравето на сърцето

Корените от цикория съдържат и няколко микроелемента, в това число калий. Тези минерали и хранителни субстанции оказват помощ за поддържането на постоянен сърдечен темп.

Също по този начин оказват помощ на мускулите да се възстановят след интензивни тренировки. Поради тази причина тя е съставна част на редица здравословни спортни питиета.

Калият също по този начин оказва помощ за балансиране на равнищата на натрий в организма ви.

Освен това диетичните фибри и инулина в синята жлъчка лимитират усвояването на неприятния холестерол от храната. Следователно тя предотвратява натрупването на мастни депа по артериите. Следователно това може да предотврати всевъзможни опасности от артериални или сърдечносъдови болести.

6. Подобрява здравето на костите

Цикорията съдържа калций. Той спомага за здравословния напредък на мощни зъби и кости. В резултат на това калцият укрепва и структурата на скелета.

Недостигът на калций може да аргументи костни нарушавания като остеопороза. Освен това прави костите ви нежни и податливи на счупвания. Ето за какво потреблението вярното количество цикория може да помогне за възстановяване на приема на калций. ( 4 )

7. Управление на кръвната захар

Коренът от цикория съдържа инулин – тип фибри, които оказват помощ за ограничение на усвояването на захарта и за контролиране на равнищата на кръвната захар.

Инулинът доста понижава концентрацията на глюкоза в кръвта. Ето за какво ниският гликемичен показател на инулина го прави по-безопасен за хора с диабет. Гликемичният показател демонстрира скоростта, с която дадена храна може да увеличи равнищата на глюкоза в кръвта.

Той може също по този начин да помогне за намаление на равнищата на кръвната захар при диабет.

8. Цикорията усъвършенства здравето на мозъка

Фибрите от корен на цикория съдържат манган и витамин В6, еднообразно значими за здравето на мозъка. Витамин В6 усъвършенства синтеза на невротрансмитерите. Опростено казано, те контролират потреблението на сила в нервните кафези.

Дефицитът на витамин В6 може да инициира признаци на когнитивен крах. Следователно той може да докара до деменция и заболяването на Алцхаймер.

За страдание, здравето на мозъка се утежнява с напредването на възрастта. В резултат на това може да се стигне до загуба на паметта.

9. Подпомага загубата на тегло

Храните с инулин са с по-ниско наличие на калории и мазнини. По този метод растението, дава спомагателна изгода при предпочитание за намаляване.

Консумацията на синя жлъчка ви кара да се чувствате по-сити за по-дълго време. Това може да ви защищити от вреден банкет на разнообразни нездравословни храни или преяждане.

10. Заместител на кафето

Обикновеното кафе идва от кафеени зърна, които съдържат кофеин. Но несъразмерният банкет на кофеин може да докара до главоболие, мигрена и промени в кръвното налягане при някои хора.

Освен това огромните количества кофеин могат да имат странични резултати като гадене, тревога, сърцетуптене, безпокойствие и бодърствуване.

Коренът от цикория не съдържа кофеин. Така че тя може да бъде най-хубавият сурогат на кафето, тъй като оказва помощ да се ограничи потреблението на кофеин.

Синята жлъчка се прибавя към елементарното кафе, с цел да се ограничи количеството кофеин в кафето. Редовният банкет на кафе от цикория има по-добри изгоди от елементарното кафе.

11. Антиоксиданти

В допълнение към витамините, минералите и фибрите, коренът от цикория има доста антиоксиданти. ( 5 )

Те могат да оказват помощ за понижаване на оксидативния стрес и да се предотврати увреждането на клетките от свободните радикали.

Освен това може да помогне при детоксикацията. Черният дроб е детоксикиращ орган, а цикорията оказва помощ за поддържане на здравето на черния дроб и защищава от чернодробни болести.

12. Мускулен релаксант

Фибрите от корен на цикория съдържат антиоксиданти. Те могат да имат релаксиращ резултат върху централната нервна система.

13. Лечебни свойства на цикорията

Фибрите от това растение са цялостни с лечебни фитохимикали като инулин, сескитерпенови лактони и полифенол. В нея има също по този начин стероли, сапонини и танини. Затова потреблението на чиста инфузия от цикория може да помогне като аперитив за облекчение на запек и детоксикатор за филтриране на кръвта.

Коренът на растението е един от най-богатите източници на сескитерпенови лактони.

Инулинът усъвършенства усвояването на минералите (цинк, калций и желязо) и витамините от храната.

Консумацията на чай от цикория се предлага в обичайна медицина за стимулиране на жлъчната секреция и възстановяване на храносмилането.

14. Предпазва от камъни в бъбреците

Синята жлъчка е анти хиперурикемично средство. Може да подтиква бъбречната екскреция на пикочна киселина, като стопира реабсорбцията. Натрупването на урати в кръвта може да докара до камъни в бъбреците и подагра.

15. Здраве на кожата

Коренът от синя жлъчка е противовъзпалително растение. Освен това има свойства да подтиква синтеза на колаген в кожата ви. Колагенът придава разтегливост и неотстъпчивост на кожата. Следователно той подмладява и предотвратява бръчките. В резултат на това цикорията намира приложение в доста козметични артикули.

16. Предотвратява костни болести

Калцият и магнезият защищават положителното здраве на костите. Калцият предизвиква растежа на костите и предотвратява лесното им строшаване. Освен това противовъзпалителните свойства в цикорията потискат разнообразни цитокини и интензивността на свободните радикали. Следователно тя предотвратява възпалителни болести като артрит, остеопороза и други

17. Антипаразитни свойства

Екстрактът от корен на цикория има антипаразитни свойства. Лактоните във фибрите на корена на растението са ефикасни против паразити от стомашно-чревния тракт.

18. Противоракови свойства

Това растение има високо наличие на алкалоиди, които имат противоракови, противотуморни и имуномодулиращи свойства.

Освен това антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес, който провокира редица болести, в това число рак.

Фибрите на корена от цикория имат забележителна роля за понижаване на токсичните метаболити за попречване на рака на дебелото черво. Тя също по този начин понижава риска от рак на дебелото черво посредством понижаване на наличието на токсични метаболити като амоняк при хората.

Как да включите корена от цикория в диетата си?

Коренът има дървесен усет, сходен на този на кафето. Той обаче не съдържа кофеин. Той е желана напитка за някои хора, които се пробват да отстранен или понижат приема на кафе.

Освен корена, листата също могат да се употребяват, корените и листата се варят и се прибавят към разнообразни предписания. Човек може да я употребява като готварска фалшификация за овкусяване на храни и питиета.

Корените от синя жлъчка могат да се изсушават и смилат за подготвяне на кафе и чай и като сурогат на кафето. Можете също по този начин да го сварите и да го включите в салати.

Освен това можете да употребявате листата и пъпките като зарзават.

1. Чай от цикория с канела

Чай от цикория с канела, 10 kcal:

Брой порции: 1

Време за подготвяне: 5 мин.

Съставки

  • Корен от цикория – 2 чаени лъжички
  • Канела – 1 пръчка
  • Кокосово масло – 1 чаена лъжичка
  • Вода – 1 чаша

Начин на подготвяне

  1. Добавете една чаша вода в тенджера;
  2. Оставете я да заври;
  3. Добавете смляната цикория и пръчката канела;
  4. Оставете да къкри в продължение на 2 минути;
  5. Оставете я да се накисне за още една минута;
  6. Прецедете чая;
  7. Отстранете пръчицата канела;
  8. Добавете сварения чай в блендер и прибавете кокосовото масло;
  9. Смесете за 10-15 секунди;
  10. Сервирайте горещо.

2. Кафе от цикория

Кафе от цикория, 5 kcal:

Брой порции: 2

Време за подготвяне: 5 мин.

Съставки

  • Корен от цикория, изпечен и надробен – 1 супена лъжица
  • Вода – 2 чаши
  • Суров органически мед – 1 чаена лъжичка

Начин на подготвяне

  1. Сложете вода в съд;
  2. Оставете я да заври;
  3. Добавете цикорията във водата и варете на слаб огън още 2 минути;
  4. Оставете корена от цикория да се накисне за повече от 1-2 минути и прецедете;
  5. Добавете мед и разбъркайте добре;
  6. Сервирайте горещо.

Възможни вред и странични резултати

Коренът от цикория има високо наличие на фибри. Може да се наложи да го въведете в режима си последователно.

Когато го консумирате в огромни количества, може да почувствате стомашен рефлукс, отичане на корема или болки в корема. Започнете с малко количество. Увеличавайте последователно целесъобразната доза според от това по какъв начин реагира организмът ви.

Ето няколко вероятни странични резултата от банкет на прекалено количество храна с високо наличие на фибри:

  • Коремна болежка
  • Метеоризъм
  • Подуване на корема
  • Диария
  • Гадене повръщане

Коренът от цикория постоянно се употребява като добавка с фибри и е безвреден за консумация. Въпреки това има някои здравословни положения и нарушавания, при които цикорията може да бъде рискова за някои хора. Затова, преди да включите цикория в диетата си, вземете нужните защитни ограничения. Ето някои от тях.

1. Синдром на раздразненото черво

Цикорията има висока хранителна стойност. Въпреки това несъразмерната ѝ консумация може да докара до неподходящи резултати. Инулинът може да форсира признаците при хора със синдром на раздразнените вътрешности (IBS). Инулинът съдържа фибри, фруктан, които са сложни за асимилиране. В взаимозависимост от толерантността ви инулина може да докара до дискомфорт в корема.

2. Бременност

Приемът на прекалено много от цикория може да не е безвреден по време на бременност. Тя може да инициира маточни контракции. Следователно това може да докара до кървене и импровизиран аборт. Освен това в някои случаи бременни дами оповестяват за коремни конвулсии, метеоризъм, запек и дискомфорт след консумация на цикория. Консултирайте се с вашия доктор, преди да измененията питателните си привички по време на бременност.

3. Алергични реакции

Цикорията може да провокира алергична реакция при хора, които са чувствителни към полени. Тя може да провокира синдром на орална алергия. Това се случва, когато в даден плод или зарзават участват протеини, сходни на полените. Най-често тези алергени се съдържат в амброзия, хризантеми, невен, маргаритки. Ако сте алергични, обсъдете всички опасности или странични резултати с вашия доктор. Ако сте алергични към прашец от бреза, може да сте алергични и към цикория.

4. Камъни в жлъчката

Синята жлъчка може да подтиква синтеза на жлъчката. Следователно това може да бъде нездравословно за пациенти, страдащи от камъни в жлъчката. Освен това разстройството на жлъчните камъни се дължи на втвърдените отлагания на жлъчката. Затова цикорията може да форсира или утежни признаците.

По-голямата част от одобряваните фибри се оказват по-ефективни в естествено положение, в сравнение с в модифицирана форма. Фибрите от корен на цикория не са нищо по-различно.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР