Корелацията между Биткойн (BTC) и златото показва възходяща тенденция през

...
Корелацията между Биткойн (BTC) и златото показва възходяща тенденция през
Коментари Харесай

Цените на Биткойн и златото стават все по-свързани – какво означава това?

Корелацията сред Биткойн (BTC) и златото демонстрира възходяща наклонност през 2023 година, както се показва в скорошен отчет на мениджъра на активи Fidelity.

Анализът на Fidelity разкрива забележителна смяна в динамичността на цената на Биткойн, която се разминава с обичайно противоположната ѝ връзка с лихвените проценти. Дори в изискванията на повишение на лихвените проценти в международен мащаб, което нормално води до понижаване на търсенето на рискови активи, Биткойн освен резервира стабилността си, само че и претърпя рали. Това отделяне от лихвените проценти контрастира с историческите модели, при които BTC и златото са били релативно некорелирани.

През миналата година цените на златото демонстрираха сходно отклоняване от типичното си държание, прекъсвайки историческата връзка с действителните лихвени проценти, които нормално се движеха паралелно с инфлацията и възходящата рентабилност на държавните съкровища. В отчета се спекулира с евентуални фактори, допринасящи за това събитие, в това число упованието за спот ETP. Въпреки това Fidelity отхвърля това като само пояснение, акцентирайки аналогично държание при златото.

През 2023 година златото претърпя обилни съмнения, само че показва устойчиво показване по отношение на разнообразни валути, като записва 14.6% нарастване на оценката си в щатски долари. Вариациите в цените на златото бяха повлияни от геополитическите опасности и засиленото търсене от страна на централните банки. За разлика от тях Биткойн означи удивително повишаване от 156% през същия интервал.

От Fidelity разсъждават върху аргументите за засилената корелация сред Биткойн и златото, като допускат, че вложителите може да наблюдават от близко разширяващия се фискален недостиг в Съединени американски щати или да чакат промени в лихвените проценти. В отчета спекулативно се изследва опцията както Биткойн, по този начин и златото да алармират за песимизъм към пазара на облигации или да плануват други стопански индикатори, като да вземем за пример възходящия систематичен фискален недостиг в Съединени американски щати.

Анализът също по този начин акцентира сюжета на стягане на предлагането на Биткойн, като делът на дълготрайните притежатели доближи исторически най-много от 70%.

Fidelity следи резистентност измежду тези притежатели, изкована по време на мечия пазар през последните няколко години, защото те се въздържат от очистване на позициите си макар забележителното повишаване от над 160% в средата на декември. Този хладнокръвен метод подсказва, че измежду дълготрайните вложители в BTC има постоянни настройки за държане.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР