Във вторник министрите на ЕС одобриха новаторски закон, който регулира

...
Във вторник министрите на ЕС одобриха новаторски закон, който регулира
Коментари Харесай

Европа одобри първия в света закон за изкуствен интелект

Във вторник министрите на Европейски Съюз утвърдиха реформаторски закон, който контролира потреблението на изкуствен интелект в чувствителни браншове като органите на реда.

Това законодателство постанова системите с изкуствен интелект в някои области да дават отговор на строги стандарти за бистрота, акуратност и киберсигурност, дружно с гарантиране на качеството на техните данни за образование.

Законът, който получи поддръжката на Европейския парламент преди два месеца, бележи отклоняване от доброволните насоки за AI, признати от Съединени американски щати, и има за цел да откри световен стандарт.

Ключови аспекти на закона включват условието системите с изкуствен интелект във високорискови приложения да получат документ, преди да бъдат употребявани в Европейски Съюз. Сценариите с висок риск обгръщат области, в които AI може да засегне публичното здраве, сигурността, главните права и демократичните процеси. Законът не разрешава системи като китайския обществен кредитен рейтинг и биометрична категоризация въз основа на персонални качества като вяра или полова ориентировка.

Въпреки че лицевото различаване в действително време посредством видеонаблюдение като цяло е неразрешено, позволяват се изключения за съответни цели на правоприлагането.

AI приложенията с по-ниски опасности ще бъдат изправени пред минимални условия за бистрота, като да вземем за пример откриване на генерирано от AI наличие, с цел да се подсигурява, че потребителите могат да оценят неговата надеждност. Европейската комисия ще сътвори „ Офис за изкуствен интелект “, който да следи използването на закона.

Законът ще бъде публично подписан и оповестен, като ще влезе в действие 20 дни по-късно, а множеството разпореждания влизат в действие две години по-късно.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР