Корабът Pyxis Ocean, който е дълъг 229 метра и широк

...
Корабът Pyxis Ocean, който е дълъг 229 метра и широк
Коментари Харесай

Корабът с крила, задвижван вятърна енергия, който пътува към Европа и иска да намали потреблението на гориво с 30%

Корабът Pyxis Ocean, който е дълъг 229 метра и необятен 32 метра, наподобява като всеки различен товарен транспортен съд, има в действителност се разграничава доста от останалите. Той е оборудван с две огромни твърди платна, известни като WindWings. Корабът би трябвало да дебаркира в полското пристанище Гдиня при започване на идната седмица.

Т.нар. " крила " с височина 37,5 метра употребяват вятърна сила, с цел да оказват помощ за задвижването на плавателния съд и по този метод да понижат горивото, което употребява. По този метод пътуването става по- " чисто ". Известно е, че корабоплаването съставлява близо 3% от международните излъчвания на парникови газове.

Корабът отплава от Китай, на 1 август с към 20 души екипаж на борда и минава през Бразилия през септември, а по-късно и през испанския остров Тенерифе. Следващата спирка е в Полша.

WindWings бяха " конфигурирани " на шестгодишния транспортен съд за понижаване на потреблението на гориво с към 20% по време на пътуването.
 Глобалната рецесия, обхванала товарното мореплаване, може да продължи още 18 месеца
Глобалната рецесия, обхванала товарното мореплаване, може да продължи още 18 месеца

Според ръководителя на Braemar Shipping Services обстановката ще се усъвършенства през 2023 година

Според организацията за търговия с товари Cargill Ocean Transportation, която наеме Pyxis Ocean, WindWings може да способства за към 30% понижение на потреблението на изкопаеми горива, когато три крила се инсталират на новопостроен транспортен съд - само че в случай че този транспортен съд се задвижва с биогориво, тази цифра може да доближи до 50%. Това декларира президентът на Cargill Ян Дилеман.

През юли стана ясно, че морската промишленост ще понижи излъчванията до " нула " до 2050 година, само че поради размера на бранша и проблеми като неналичието на зелени горива, това надали ще се случи толкоз рано.

Биогорива като зелен метанол и зелен амоняк са по-скъпи от изкопаемите горива. Освен това в случай че се употребява метанолът, ще има потребност от по-големи резервоари.

Cargill към този момент има поръчка за пет кораба за насипни товари, задвижвани с метанол, първият от които беше поръчан през 2022 година, преди WindWings да бъдат тествани по вода.

WindWings обаче не са подобаващи за всички плавателни съдове: не би било допустимо да се инсталират на товарен транспортен съд, който транспортира огромни контейнери, които са насъбрани на доста пластове, да вземем за пример. Корабите за насипни товари като Pyxis Ocean съхраняват стоките си - като зърно навътре в кораба, под палубата и това прави вероятен монтажа на по този начин наречените крила.

WindWings са създадени от Cargill и архитектурната компания Bar Technologies и създадени от Yara Marine Technologies, а Pyxis Ocean е благосъстоятелност на Mitsubishi Corporation.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР