Цените на горивата в Гърция не спират да растат. Очаква

...
Цените на горивата в Гърция не спират да растат. Очаква
Коментари Харесай

Цените на горивата в Гърция не спират да растат, все повече хора зареждат в България

Цените на горивата в Гърция не стопират да порастват. Очаква се повишаването да продължи и да стане още по-голямо за Великден, оповестяват локалните медии. Към днешна дата литър бензин в южната ни съседка коства към 2 евро за литър.

Цената на дизела варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът към този момент доближава 2,20 евро за литър. До Великденските празници се чака още повишаване.
 България без съветски нефт: ще нарастнат ли горивата и с какъв брой
България без съветски нефт: ще нарастнат ли горивата и с какъв брой

От днешния 1 март 2024 година съветските горива са сменени с импорт от Казахстан, Ирак и Тунис

По-евтиното гориво в България и Северна Македония и опасност от банкрути в Гърция

По информация на гръцките медии, все по-голяма част от жителите на северните региони на Гърция, най-малко едни път на седмица зареждат гориво в България или в Северна Македония.
 Снимка 579449
Източник:

Както знаем, цените у нас са по-ниски, в Северна Македония още повече. Гърците обаче продължават да недоволстват. Според тях еднократното зареждане в чужбина не взема решение казуса с все по-скъпите горива.

Както Money.bg писа при започване на април, притежатели на бензиностанции в Северна Гърция са пред риск от банкрути, поради по-евтините горива в България. Според ръководителя на Асоциацията на притежателите на бензиностанции в Атика Мария Занга, оборотът на на търговците на горива в Северна Гърция е понижен внезапно. Тенденцията продължава.

Справка на Money.bg в уеб страницата за днешния 18 април демонстрира, че междинните цени на най-масовия бензин в България са 2,60 лв. за литър, на дизела - 2, 70 лв. за литър, а на газта - 1, 25 лв. за литър.

Трайна ли ще е наклонността на повишаване и следва ли това и у нас?

Не се потвърдиха упованията за леко поевтиняване на цените на горивата преди празниците в Гърция, а специалистите изясняват това с интернационалното напрежение, което повишава цените.

На този декор опозицията в страната предлага понижаване на акциза за стимулиране на туристическата промишленост. Заради по-високите цени в Гърция, чужденците все по-рядко наемат коли чартърен, споделят притежатели на туристиочески организации.

По информация на енергийните специалисти, все още в България не се чака фрапантно повишаване на горивата. По-скоро наклонността е да се запазят ценовите равнища, които виждаме сега, със напълно леки вариации нагоре или надолу.

Припомняме, че при започване на месец март тази година България не може да създава, употребява и внася съветски нефт за произвеждане на горива. След решение на Народното събрание, в резултат на продължаващата война на Русия в Украйна дерогацията дефинитивно отпадна.

Вносът на първични материали от Москва спря дефинитивно, откакто депутатите предварително прекратиха дерогацията, която Европейска комисия беше дала на страната ни до края на 2024-а година.

" Това се отразява на цените на горивата в България, само че леко ", разяснява тогава Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Като цяло упованията на сектора са цените да се задържат към сегашните им стойности.
 Близо 4 лв. за литър бензин в Северна Гърция: търговци се оплакват, че са пред банкрут, поради по-евтините горива у нас
Близо 4 лв. за литър бензин в Северна Гърция: търговци се оплакват, че са пред банкрут, поради по-евтините горива у нас

Цените в южната ни съседка порастват
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР