Печалбите от запорираното руско имущество в ЕС заради войната, която

...
Печалбите от запорираното руско имущество в ЕС заради войната, която
Коментари Харесай

Печалбите от замразените руски активи ще достигнат €50 милиарда

Печалбите от запорираното съветско имущество в Европейски Съюз поради войната, която Русия води в Украйна ще доближат €50 милиарда до 2027 година. Това заяви еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс, представен от международните организации. Основнитя въпрос в този момент е къде ще бъдат ориентирани тези средства. Брюксел излазява вяра, че образецът на Белгия може да бъде последван и от доста други страни.

Страната насочи запорираните съветски средства в интерес на Украйна. Белгия държи главната част от запорираното съветско имущество и тази година ще даде на Украйна €1,7 милиарда. Част от тези средства ще послужат за обезпечаване на муниции за украинските въоръжени сили.

Запорираното съветско имущество в Евросъюза е два типа. Частното е към €25 милиарда и е принадлежало на съветски олигарси. Вторият тип са запаси на Руската централна банка. Позицията на Белгия е, че при избрани условия частните средства могат да бъдат отнети, да вземем за пример при опити за заобикаляне на глобите на Европейски Съюз.
 Европейски Съюз реши да употребява облагите от съветски активи. Кой и по какъв начин ще ги ръководи?
Европейски Съюз реши да употребява облагите от съветски активи. Кой и по какъв начин ще ги ръководи?

Около 15 милиарда евро такива средства могат да бъдат предопределени за Украйна през идващите 4 години

Запасите на Руската централна банка, които са държани в Европейски Съюз, възлизат на към €208 милиарда. Обичайно приходите от облагането на тези финансови средства постъпват в националния бюджет. Очаква се напълно скоро да има съглашение на европейско ниво по въпроса за потреблението на приходите от налозите върху запасите на Руската централна банка. 

Припомняме, че Европейският съюз и страните от Г-7 замразиха общо над €330 милиарда активи на Руската централна банка, откакто страната нахлу в Украйна през февруари 2022 година. От своя страна Москва твърди, че всеки опит за потребление на замразени съветски активи като поръчителство за Украйна ще се счита от съветските управляващи за противозаконен и ще бъде оспорван.

Две трети от замразените съветски активи се държат в Европейски Съюз, главно от белгийската Клирингова къща Euroclear.
 Европейската компания, която може да постави завършек на газовото превъзходство на Русия над Европа
Европейската компания, която може да постави завършек на газовото превъзходство на Русия над Европа

Разходите за сила нарастват с 40,8% годишно в границите на Европейски Съюз към септември 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР