Постигането на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050

...
Постигането на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050
Коментари Харесай

София Касидова: Постигането на климатична неутралност ще изисква безпрецедентно ниво на инвестиции

Постигането на задачата на Европейски Съюз за климатична индиферентност до 2050 година ще изисква невиждано равнище на вложения. Настоящото десетилетие ще бъде от решаващо значение за ускорение на вложенията в Европейската зелена договорка. Това съобщи ръководителят " Стратегическо развиване и обмисляне " на Българската банка за развиване София Касидова за специфичния отчет на SeeNews " ВЕИ промишлеността в Югоизточна Европа ".

Касидова е част от работна група към платформата Инвеститорски разговор за енергетиката (ID-E), която сплотява специалисти от енергийния и финансовия бранш във всички страни от Европейски Съюз за оценка и надграждане на схемите за финасиране по проекта REPowerEU и Европейската зелена договорка.

" Целта на европейската платформа ID-E е да помогне при оценяването и надграждането на съществуващи схеми и принадлежности за финансиране енергийни планове. Когато е належащо ще създаваме и оферти за пилотни финансови принадлежности, стратегии или капиталови артикули, ще предоставяме техническа помощ и рекомендации за промени на финансови или други правила, засягащи вложенията в енергетиката ", прибавя още Касидова.

Основен фокус в работата ID-E сега е идентифицирането на пречките пред финансирането на енергийни планове, както на равнище Европейски Съюз, по този начин и в обособените държави- членки. Експертите, измежду които и Касидова, са открили четири съществени групи. Сред тях са опасности, съврзани с ненадеждни пазари и правни рамки, достъп до капитал, липса на запаси, потребление на недоказани или незрели технологии и други

Очаква се ID-E да създаде решения за привличане на повече вложения, като особено ще се основат финансови и гаранционни схеми, в това число за шерване на риска.

Резултатите от работата на ID-E ще бъдат включени в сегашни и бъдещи стратегии в границите на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз и ще са основа за полемики за нужните вложения и постигането на климатична индиферентност до 2050 година

София Касидова показа и че другата извънредно значима самодейност, в която ББР е главен акционер, Инвестиционният фонд " Три морета " е осъществил две доста сполучливи вложения у нас. Те ще допринесат за свързаността на България с другите страни-членки на фонда, както и за прехода на енергийния пазар към слънчево и нисковъглеродно произвеждане.

Тя напомни, че страните от самодейността " Три морета ", имат сериозна нужда от вложения в региона на енергетиката, превоза и цифровата инфраструктура, както и във връзка с гарантирането на сигурността на сериозната инфраструктура и енергийния преход.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР