Летище Истанбул ще покрива всичките си нужди от електричество от

...
Летище Истанбул ще покрива всичките си нужди от електричество от
Коментари Харесай

Най-натовареното летище в Европа планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Летище " Истанбул " ще покрива всичките си потребности от електричество от слънчева централа, която е планувана да бъде пусната до края на годината. Това оповестява неговия оператор IGA, който ще влага към 212 милиона евро в плана.

Централата ще се разгръща върху към 3 милиона квадратни метра повърхност в провинция Ескишехир и ще има конфигурирани 439 000 слънчеви панела с общ потенциал от 199,32 мегавата (MW), предават локалните медии.

Планира се фотоволтаичната електроцентрала да създава 340 милиона киловатчаса сила годишно, която да даде на авиационния център опцията да бъде първото летище в света, което ще посрещне всичките си потребности от електрическа енергия от слънчева такава.

Главният изпълнителен шеф на IGA Istanbul Airport Селахатин Билген, съобщи, че задължението на компанията е да реализиране на чисти нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година посредством създаването на плана в провинция Ескишехир.

" Така ще предотвратим излъчванията на парникови газове, равни на 105 996 тона въглероден диоксид ", означи той.

Летище " Истанбул " беше намерено публично в края на октомври 2018 година, и стартира да действа изцяло през април 2019 година Оттогава се трансформира в един от най-важните директни центрове в авиацията.

То е с потенциал да посрещне 90 милиона пасажери годишно в актуалната фаза. Цифрата е нищо спрямо евентуалния му потенциал да обслужва 200 милиона след довеждане докрай на всички етапи, което ще стане 2028 година

Летище " Истанбул " е обслужило към 76 милиона пасажери през 2023 година по отношение на към 52,75 милиона през 2019 година Очаква се броят им да се усили до 85 милиона през 2024 година

Според European Organization for the Safety of Air Navigation (Евроконтрол) летището е оповестено за най-натовареното в Европа през 2023 година за четвърта поредна година със приблизително 1375 полета дневно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР