Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна

...
Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна
Коментари Харесай

Президентът: Правителството да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

Призовавам държавното управление да премисли взетото решение за основаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху дейностите на изпълнителната власт, за който поеха отговорност. Това се декларира в позиция на президента Румен Радев във връзка решението на Министерския съвет за утвърждение на плана за градеж на частна детска болница " Мама и аз ", публикувана от прессекретариата на президента.

Вчера служебното държавно управление изненадващо взе решение да утвърди основаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, изключително детското, би трябвало да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес, отбелязва президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

" Затова по време на служебните държавни управления, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското опазване на здравето. Служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев обезпечи терен за построяването на Национална детска болница, изготви обстоен организационен проект и обезпечи съдействието на Европейската капиталова банка за построяването. За страдание, след това тематиката бе пренебрегната, а днешното служебно държавно управление вместо да придвижи напред този план, способства за превръщането на една общественозначима идея в частна и за затвърждаване на практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода ", се показва още в позицията.

С конституционните промени политическите партии и Народното събрание сложиха служебните държавни управления под собствен надзор, само че няма никакви признаци да го извършват, добавя президентът Румен Радев. Институциите са длъжни да регистрират недъзите на публичните системи и да ги поправят, а не да ги легитимират и задълбочават със личните си решения, отбелязва президентът Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също разяснява тематиката. Много държавни управления се пазеха от това да подпишат сходен контракт, нека претекстовете на Главчев са задоволително безапелационни, сподели тя, представена от Българска телеграфна агенция. Йотова уточни, че е била сюрпризирана, тъй като цялата философия на смяната на Конституцията, на текстовете, е била, че служебните кабинети би трябвало да извършват най-важната си функционалност - да приготвят провеждането на транспарантни и почтени избори.

Вицепрезидентът изрази вяра, че частната болница няма да отстрани и заплаши градежа на Държавната детска болница, която генерации българи чакат. Държавната болница би трябвало да бъде издигната, уточни вицепрезидентът и добави, че съгласно нея от това по какъв начин тя ще бъде устроена и в случай че дава благоприятни условия, положителните педиатри ще предпочетат нея. Всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение, добави Йотова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР