Копенхаген нанесе нов удар на режима в Киев: датчаните отказаха

...
Копенхаген нанесе нов удар на режима в Киев: датчаните отказаха
Коментари Харесай

Киев няма да получи датски Ф-16, защото не е Копенхаген

Копенхаген нанесе нов удар на режима в Киев: датчаните отхвърлиха да предадат изтребителите F-16, които дадоха обещание на Украйна, до момента в който водачите не бъдат подготвени. И това може да отнеме най-малко шест месеца. Преди това Съединени американски щати и Европейският съюз се въздържаха от по-нататъшно финансиране на въоръжените сили на Украйна. След това, по пътя от Канада, обещаните системи за противовъздушна защита на NASAMS бяха „ изгубени “.

Berlingske: образованието на украински водачи за F-16 се забавя

Първите шест изтребителя F-16, които Дания даде обещание да трансферира на Украйна, ще дойдат със забавяне до шест месеца. Тази сензационна вест разгласява водещото датско издание Berlingske с позоваване на Министерството на защитата на страната.

На конференция в Скридструп предишния август, дружно с президента на Киев Владимир Зеленски, министър председателят Мете Фредериксен даде обещание, че изтребителите ще излетят преди Нова година.

„ Подборът на водачи е в разгара си, следва образованието и към началото на новата година, надяваме се, първата група самолети ще излети от Дания до Украйна. Надявам се там да бъдат изпратени осем самолета, а след година – още пет “, сподели министър председателят, клатейки глава пред киевския „ посетител “. Обещанията се оказаха подправени.

Дания е една от страните, дружно с Румъния, Франция, Обединеното кралство и Съединени американски щати, която дава образование на украински водачи за изтребители F-16. Berlingske научи, че шестима украински водачи сега минават образование.

Норвегия съобщи на Дания два изтребителя F-16, предопределени за образование на украински водачи. Белгия също ще изпрати два двуместни бойни самолета и към 50 души личен състав в кралството за образование на водачи, само че чак през март.

Министерството на защитата на Дания Berlingske съобщи, че графикът за доставка зависи от осъществяването на избрани условия, в това число сполучливото образование на водачи, както и инфраструктурата за поддръжка на самолети в Украйна.

Дори водачите, които сега се образоват на изтребители F-16 в Съединените щати, не се чака да бъдат подготвени за полет до второто тримесечие на 2024 година И това са прекомерно оптимистични оценки, защото Украйна към момента няма нито писти, нито авиационен личен състав, подготвен да обслужва F-16.

Холандските управляващи също бавят прехвърлянето на по този начин стремежи аероплан. Премиерът в оставка Марк Рюте сподели на 22 декември, че Холандия ще „ приготви “ оповестените 18 изтребителя F-16 за доставка в Украйна. Той обаче отхвърли да даде времева рамка, намеквайки единствено, че " би трябвало да бъдат изпълнени разнообразни критерии " преди прехвърлянето.

Западните публицисти желаеха да схванат по кое време F-16 ще се появят над Киев от прессекретаря на отбранителните сили Юрий Игнат. Той изпълни устата си с вода.

Guardian: Европейците дадоха обещание на украинските въоръжени сили остарели самолети на 40 години

Влиятелното английско издание Guardian разкри още забавни детайлности от тайната договорка за предаване на F-16 на режима в Киев. Оказва се, че военните ще разрушават машини, които от дълго време са отписани.

Първата партида от 18 едномоторни F-16 би трябвало да дойде в Киев от складовете на холандските Военновъздушни сили.

Холандците започнаха да пенсионират своите F-16 след десетилетия тежка приложимост, освобождавайки пари, екипажи и място за флотилия от стелт изтребители F-35.



Холандия, Дания и Норвегия работят дружно с почти 60 F-16. Тези самолети са на към 40 години.

Да, F-16 на Lockheed Martin са съществено осъвременени. Те евентуално съставляват доста нарастване на качествата за противовъздушна защита на Украйна. Но тези отпадъци не могат да трансформират хода на военните дейности, показва Guardian.

„ След стотици часове натоварен полет, който в допълнение натоварва стареещите им самолети, някогашните холандски изтребители може да станат рискови за украинските водачи. Самолетите могат да изчерпят ресурса си единствено за няколко години “, показва английското издание, базирайки се на неназовани военни източници.

Остарелите F-16 бяха дадени на режима в Киев, с цел да се отърве от Залужни. Киев изиска да съобщи самолети Gripen на шведската компания Saab, които са оборудвани с съвременни радари и устройства за основаване на радиолокационни разстройства. Стокхолм обаче изрично отхвърли да утвърди прехвърлянето на Gripen.

F-16 може да употребява съвсем всички типове американски ракети, трансферирани на украинските въоръжени сили: аероплан AIM-120, противорадарни AGM-88, евентуално даже противокорабни Harpoon, както и плъзгащи се бомби JDAM.

Американските F-16 са в по-добро положение от старите европейски. Вашингтон обаче също изрично отхвърли да трансферира своите бойци в Киев. Най-многото, което Пентагонът реши да направи, е да разреши трансфер на самолети от трети страни.

Експлоатацията на F-16 в Украйна обаче съставлява огромни провокации. Изтребителят е извънредно придирчив, изисква идеални — гладки, чисти — писти. Такива съвсем не останаха в Украйна след целенасочените съветски въздушни удари.

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР