Коняалти е квартал в Анталия, Южна Турция, чието име буквално

...
Коняалти е квартал в Анталия, Южна Турция, чието име буквално
Коментари Харесай

Как квартал в Анталия стана Малката Русия

Коняалти е квартал в Анталия, Южна Турция, чието име безусловно значи " заливът под скалите ". Той се простира на километри на запад към планините и е прочут с другите си типове плажове, в това число от пясък и трошляк. Това беше преди, в този момент Коняалт е на първо място " Малката Русия "

Да си наемете апартамент там в жилищна кооперация излиза сред 1100 и 1900 евро на месец. Местните брокери в никакъв случай не са работили на сходни цени - наемите са по три и по четири по отношение на равнищата от преди две години. До наскоро клиентите са били най-вече турски фамилии, на които им е тясно в Истанбул и Анкара, или пенсионери от Германия. Сега са руснаци.

През последните две години и половина броят на чужденците, които живеят непрекъснато в Анталия, се е удвоил до 177 000, като всеки трети от тях идва от Русия. Интересът внезапно се подвига откакто Русия атакува Украйна през февруари. Търсят се наеми, само че и парцели за покупка.

В дните след заповедта за готовност на Путин през септември порталът за недвижими парцели Emlakjet означи 94% нарастване на визитите от Русия, споделя турски брокер в репортаж за " Шпигел ".

Със своите дълги пясъчни плажове и многоетажни хотели Анталия е известна дестинация за туристи от Русия и доста други страни, в това число и България, още преди войната. Сега там се образува една от най-големите общности на съветски бежанци.

Много от табелите в града към този момент са двуезични - на съветски и турски. Руска тирада се чува на всички места по улиците, а супермаркетите са почнали да оферират съветски артикули.

За разлика от страните от Европейски Съюз, които затвориха въздушното си пространство за руснаци, Турция не направи това и всеки ден от Москва до Истанбул има по 20 полета.

 Анталия

За руснаците сега е по-лесно да се открият в Турция, в сравнение с където и да било другаде. Бързо получават позволение за краткотрайно престояване за една година, употребявате съветски разплащателни системи, които са блокирани в други страни. В Анталия има съветско учебно заведение. Много от новодошли работят от у дома, да вземем за пример като IT специалисти или графични дизайнери, до момента в който други живеят от спестяванията си.

Интересното е, че много украинци също са намерили краткотрайно нов дом в Анталия, въпреки и да са по-малко на брой от руснаците.

Онова, което същински взривява равнищата на наемите в Анталия обаче са руснаците. Много локални към този момент не могат да си разрешат жилище в центъра на Анталия. И защото отбраната на наемателите в Турция е относително слаба, са принудени да освободят жилищата си и да се реалокират в покрайнините на града или на напълно друго място.

Недоволството от нарастването на цените на наемите към този момент е толкоз огромно в Анталия, че държавното управление забрани на чужденци да купуват или наемат жилища в няколко елементи на града.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган играе комплицирана двойна игра във войната в Украйна още от самото ѝ експлоадиране. От една страна той доставя Украйна с оръжия, основно дронове, а от друга поддържа близки връзки с съветския президент Владимир Путин. Турция не се причисли към глобите на Запада против Русия, заради което търговията сред двете страни доближи рекордните 50 милиарда $ тази година.

За руснаците в Анталия украинците не са врагове. Войната не е тяхна и единствената им цел е да се махнат колкото се може по-бързо от нея. Не всички живеят добре в Турция, високите цени са предизвикателство и за тях, само че сега " всичко, което не е Русия е добре ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР