Конвенционалният начин на търговия със зърно е изцяло аналогов. Целия

...
Конвенционалният начин на търговия със зърно е изцяло аналогов. Целия
Коментари Харесай

Как модерните технологии могат да дигитализират търговията със зърно?

Конвенционалният метод на търговия със зърно е напълно аналогов. Целия развой опира до това един зърно производител да се свърже с търговец или противоположното. В устрема за цифровизация на този развой работи платформата agrinizer. Освен, че дава опция на продавач и покупател да се свържат и да разгласяват оферта, се дава опция за договаряния и връзка на двете страни, с разликата, че става електронно и по-бързо. Това съобщи Кристиан Иванов, създател на платформата за търговия със зърнени култури agrinizer в по Bulgaria On Air.

" Първоначално процесът е неизвестен и в случай че се стигне до договорка, едвам тогава се прави връзката сред двете страни ", изясни той.

По думите му има интерес към потребление на този инструмент. " Понякога търговията е емоционален вид решение и когато се случва онлайн, от време на време хората са склонни да се съгласят за цена, която не биха приели при стандартни договаряния ", съобщи той.

Няма ограничаване за участниците в платформата. Това могат да бъдат дребни, междинни и по-големи производители. Няма ограничаване и за купувачи. " Опитваме се да създадем тази връзка сред тях по-лесна и бърза ", съобщи Иванов.

Навлизане на румънския пазар

По думите на специалиста концепцията на agrinizer е да бъде европейска платформа. " Компанията-майка е позиционирана в Англия, а у нас има дъщерна компания, с която развиваме платформата ".

" Целта ни е до няколко месеца да стартираме платформата в Румъния, защото виждаме междусъседски интерес. Анализирали сме общо единадесет европейски страни, които съставляват към 83% от доставките на зърно, измежду които са и Англия и Гърция ".

Какви са компликациите пред основаването на сходна платформа?

Според Иванов е значимо да се изясни на търговците, че платформата съставлява единствено софтуерната част, която дава опция за договаряния.

" Не разполагаме със благосъстоятелност върху зърното, нито с опцията да се разплащаме със зърното. На този стадий нашата роля е да свържем двете страни и от там те да преминат към осъществяване на физическата доставка ".

Какви може да са възможните опасности?

По думите на Иванов има обстановки, в които две страни се уговарят за дадена цена, само че липсва детайлът качество. " Важно е да се добави във времето и спомагателни услуги, които да дават повече бистрота. Могат да се прибавят и транспортни услуги, защото това е огромна логистика в този сегмент. Също по този начин обезпечаване, финансови услуги и други. Засега сме още първоначално ", изясни той.

По думите му бранша у нас има голям капацитет и ще се развива все по-добре.

" Очакванията за черноморския район за 2021 година са за много мощна годишна продукция и надлежно мощен изхабен сезон. България става все по-голям фактор в този район. Румъния, Украйна, Русия също са едни от огромните участници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР