Консумацията на целината като зеленчук е полезна за здравето, а

...
Консумацията на целината като зеленчук е полезна за здравето, а
Коментари Харесай

6 невероятни неща, които ще се случат с тялото ви, ако пиете сок от целина всяка сутрин

Консумацията на целината като зарзават е потребна за здравето, а още по-голяма изгода носи сокът. Той е богат източник на витамин А, К и С. Съдържа бета-каротин, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор. Ето какво ще се случи с тялото ви, в случай че пиете по една чаша сок от целина всяка заран:

1. Ще ви защищити от проблеми с очите.

Целината е необикновено богата на витамин А, който играе основна роля за зрението. Този витамин защищава повърхността на очите от бактерии и вируси Също по този начин защищава очите от разнообразни болести като катаракта (по-популярна като „ перде “).

2. Ще понижи риска от развиването на рак.

Целината съдържа лутеолин, а проучванията сочат, че този детайл отслабва раковите кафези и ги прави по-податливи на лекуване. Това органично съединяване се употребява в китайската медицина от дълго време.

3. Ще обезврежда киселинността на храните.

Целината е богата на желязо, магнезий, натрий, които придават на сока от целина мощни алкални свойства. С други думи, обезвреждат киселинната среда в организма и балансират равнището на pH. Консумирате на храни с висока централизация на киселинност може да отключи разнообразни проблеми като камъни в бъбреците, белодробни и сърдечни болести. 

4. Ще контролира салдото на течности в организма.

Целината е богата на калий, а този минерал играе основна роля в редица процеси в нашето тяло. Изследванията на учените потвърждават, че целината контролира обмяната на веществата, почиства токсините и непотребните течности от организма. Освен това сокът от корените и листата зарежда с сила, без да се натрупат непотребни калории. 60% от тялото на индивида се състои от вода, като 40% от тях се намират в клетките ни, а останалото количество е в гръбначния дирек, кръвта и сред клетките. Това количество на вода вътре и отвън клетките е повлияно от концентрацията на електролити. Калият се разтваря във вода и се „ държи “ в организма ни като позитивен електролит, като контролира сполучливо равнищата на вода в клетките ни.

5. Ще предотврати развиването на диабет от вид 2.

Диабетът вид 2 се трансформира във все по-сериозен проблем в актуалния свят. Смята се, че до 2030 година близо 400 милиона души по света ще страдат от това заболяване. Целината е натурален съдружник на организма в битката му против тази болест. Съдържа богато количество витамин К, а съгласно учените този витамин усъвършенства инсулиновата сензитивност.

6. Ще достави тялото ни с задоволително фолиева киселина.

Фолиевата киселина е един от витамините от група В и е значим детайл за алените и белите кръвни кафези в костния мозък. Играе също значима роля за превръщането на въглехидратите в сила, разграждането на протеините и производството на ДНК. Само една чаша сок от целина съдържа 145 микрограма фолиева киселина, което е над 36% от целесъобразния банкет за мъже и дами и 29% за бременни и кърмещи дами.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР