Консумацията на риба и морски продукти е доказано полезна, а

...
Консумацията на риба и морски продукти е доказано полезна, а
Коментари Харесай

Рибите, които поддържат мозъка здрав и млад

Консумацията на риба и морски артикули е потвърдено потребна, а мазните риби са тези, които се подреждат на първо време в листата, когато приказваме за доста и разнообразни плюсове за здравето. Сега към тях можем да прибавим и още един.

Според проучване на учени от Columbia University в Ню Йорк, мазните риби могат да предпазят мозъка ни от вредата, която му нанася нечистият въздух . За да потвърдят това, те вършат проучване, в което вземат присъединяване 1315 дами в преклонна възраст.

След няколкоседмично наблюдаване откриват, че тези дами, които употребяват мазни риби по повече от един път или два пъти на седмица, имат по-голям размер на хипокампуса (част от сивото мозъчно вещество) и на бялото вещество.
 Снимка 488523

По-високите равнища на омега-3, които се набират посредством храната, водят до по-незначително понижаване на размера на бялото вещество , породено от излагане на по-замърсен въздух в градска среда.

Мастните киселини се борят с възпаленията в мозъка и защищават мозъчната конструкция от стареене. Намаляват и уврежданията на мозъка, породено от излагането на нездравословни субстанции, като олово и живак. Що се отнася до замърсяването от фини прахови частици, учените също имат да прибавят нещо.
 Снимка 488524

Хората, които живеят наоколо до натоварени пътища и имат най-ниските равнища на омега-3 в кръвта си, нормално имат по-малко неврони в мозъка от тези, които употребяват повече от мастните киселини . И това важи както за мъжете, по този начин и за дамите, предава Daily Mail.
 Ядки, риба, плодове и кои са най-пълноценните храни, които да консумираме
Топ 10 на най-пълноценните храни

Един остарял познайник е на върха

Важно конкретизиране е, че мазните риби, като сьомга и херинга, не трябва да се подготвят посредством пържене , тъй като този развой отстрани огромна част от мастните киселини в тях и ги прави съвсем безполезни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР