През последните години конкурсът за песни на Европейския съюз за

...
През последните години конкурсът за песни на Европейския съюз за
Коментари Харесай

Евровизия 2024 - 6 от най-интересните песни тази година

През последните години състезанието за песни на Европейския съюз за радио и телевизия като че ли закупи популярност на необичайно шоу, придружено от шарени и крещящи костюми, разтрошаване на общоприетите стандарти, обикновени текстове и кое от кое по-откачени осъществявания.
 Евровизия 2024: ето ги първите 10 финалисти
Евровизия 2024: ето ги първите 10 финалисти

Кои са страните, които отпаднаха на първия полуфинал

И въпреки цялата тази показност в доста случаи се приближава до труфя, въпреки всичко всяка година милиони фенове освен от Европа, само че и от целия свят сядат пред екраните поради Евровизия. Има нещо, което не може се отхвърли на състезанието и мотото на тазгодишното издание го потвърждава. В рамките на една седмица ние в Европа сме обединени от музиката.

И без значение дали с цел да се присмиваме на участниците, да плюем какъв брой политически е състезанието (макар да претендира за друго) или да гледаме с интерес и положително отношение към младите и надарени актьори, които показват нови и авторски продукции, не може да се отхвърли, че Евровизия има много развлекателен темперамент и несъмнено съумява да ни предизвика. Точно поради това взехме решение да подберем шест от най-интересните осъществявания от 2024 г., които по една или друга причина съумяха да завоюват вниманието ни.

Хърватия

" Rim Tim Tagi Dim " на Baby Lasagna

В момента Хърватия е една от страните, спрягани за победител, с помощта на Baby Lasagne (истинско име Марко Пурисич), който пее " Rim Tim Tagi Dim ". 28-годишният светлорус изпълнител споделя, че заглавието не се превежда като нищо друго, с изключение на шеговит повтарящ се риф, само че една много сериозна тематика се крие под това на пръв взор несериозно заглавие и изпълнение.

Марко се пробва, за тези, които слушат деликатно, да съобщи по-дълбоко обръщение за паниките и страданията на нашата среда. Мисията на Baby Lasagna е да ни забавлява, като в същото време насочва вниманието към обществените и духовни провокации на хората и обществото.

" Rim Tim Tagi Dim " всъщност описва напрежението на младите хървати, напускащи родината си, с цел да търсят по-добри благоприятни условия в чужбина. Но го прави посредством героя на момче от плантация, което напуща дома си с котката си, с цел да стане " градско момче ".
 Евровизия 2024: ето ги вторите 10 финалисти
Евровизия 2024: ето ги вторите 10 финалисти

Кои са страните, които отпаднаха на втория полуфинал

Швейцария

" The Code " на Немо

Роден през 1999 година в Биел, малко двуезично градче в Швейцария, Немо свири на цигулка, пиано и барабани откогато e малко дете. През 2016 година става известен за една нощ с присъединяване си в радиостанцията SRF Virus. След това издава две EP-та, от които седем песни достигат директно до формалната ранглиста за сингли на Швейцария. 2020 година бележи началото на един интервал за смяна на Немо, когато започва да написа и продуцира за други реализатори, като издава към този момент песни и на британски.

В музиката си Немо се занимава с тематики като полова еднаквост, психологично здраве и намиране на своето място в този свят. Вдъхновен от личното им небинарно странствуване, парчето " The Code ", с което взе участие на Евровизия, изпраща едно страхотно послание за независимост, самоидентичност и приемане, поднесено в микс от дръм енд бейс, поп опера, еврорап и даже с елементи като от " Великият шоумен ". На нас песента много ни подхожда - друга е, забавна е и е показана по един превъзходен и безпределно артистичен метод.

Армения

" Jako " на Ladaniva

Най-впечатляващата наклонност за тази година е какъв брой страни се обръщат към собствената си просвета, с цел да ни е я показват по допустимо най-хубавият метод. Точно като дуото Ladaniva в лицето на фронтменката Жаклин Багдасарян и френския мултиинструменталист Луис Томас. " Jako " е един толкоз арменски запис и неговата витална композиция от обичаен фолк и народен поп, прочут като рабиз, в нито един момент не се пробва да ухажва звученето на Запада. Да си признаем, тайничко им стискаме палци да победят.

От обичайните балкански мелодии до ритмите на джаз и реге, песните на дуото надвишават границите, съчетавайки обичайни арменски мелодии с ентусиазъм, почерпено от дългите им пътувания из Латинска Америка, Африка и остров Реюнион.

Основани през 2019 година, Ladaniva първоначално печелят вирусно самопризнание с хитовата си ария " Vay Aman " от 2020 г., която показва техния пресен жанр и новаторски метод към международната музика. Групата издава едноименния си дебютен албум през 2023 година

Украйна

" Teresa & Maria " на Альона Альона и Джери Хайл 

Песента на Украйна за 2024 година е колаборация между две от най-успешните реализатори в страната. Альона Альона е най-популярната рапърка в Украйна и съосновател на локалния огромен лейбъл, с който имат контракт и спечелилите от състезанието за ария на Евровизия 2022 година Kalush Orchestra. Само за четири години след стартирането на своя видео блог, Джери Хайл се превръща в необикновено известна изпълнителка с видеоклипове с десетки милиони гледания.

" Teresa & Maria ", с която дамите се показват на тазгодишната Евровизия, е написана, с цел да припомня на хората, че всеки е кадърен да стигне огромни висоти и че " всички диви са родени като човешки същества " ; наблягайки, че всички ние започваме с малко и че нашите дейности са това, което ни дефинира.

Парчето в действителност е написано от създателя на  " Stefaniа " от 2022 година - фолк-хип-поп хибридът, който донесе трета победа на Украйна за XXI век. Посланието на " Teresa & Maria " за " щедрост, обич и обединяване " несъмнено ще допре мнозина на фона на продължаващата война в Украйна. Но дано бъдем почтени, не би трябвало да сме сляпо съпричастни, с цел да забележим истината, а точно, че това е една страхотна ария - със смелите вокали на Хайл в стил Шакора и стремглаво бързите рими на Альона, които дейно се сливат в трагична различна поп продукция. Ако парчето стане победител, вотът на съчувствието ще бъде единствено дребен фактор.
 Освиркаване и митинги - какъв е казусът с песента на Израел на Евровизия 2024
Освиркаване и митинги - какъв е казусът с песента на Израел на Евровизия 2024

юИдън Голан и " Hurricane " провокират неодобрение

Естония

" (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi " на 5miinust и Puuluup

Сдвояването на 5MIINUST с Puuluup е извънредно еклектично съдействие. Първият е преобладаваща мощ в поп музиката в Естония през последните шест години, а вторият е интернационално деен зомби-фолк (ако ги попитаме) дует, който печели премия след премия.

Независимо от съществените разлики сред жанровете, крайностите в музиката и на двете групи се смесват безпроблемно. 5MIINUST считат, че внасят огнева мощност в съдействието с доста бас. Puuluup, в това време, способства с някои извънредно редки мелодии от дървена лира/арфа (Talharpa), с които да предложи на света изцяло пресен звуков пейзаж.

И въпреки редица издания да сравняват песента с тази на финландеца Käärijä и неговото  " Cha Cha Cha " от предходната година, ние считаме, че естонското парче " (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi ", което се превежда като  " Ние (със сигурност) не знаем нищо за (тези) опиати ", си има своя ярка характерност. Да, много е откачено, само че пък по един изненадващо прелестен метод.

Австрия

" We Will Rave " на Kaleen

Изпълнението е част от живота на Kaleen от ранна възраст. Веднага откакто прохожда, тя стартира да танцува, до момента в който по малкия екран вървят музикални излъчвания. Печели първото си национално състезание по танци на 7-годишна възраст - първото от над 100 национални и европейски шампионати и пет международни.

През 2021 година Kaleen е креативен шеф на Детската Евровизия за Испания и България, както и креативен шеф за Испания и театрален шеф на цялата продукция през 2022 година

Що се отнася до " We Will Rave " - парчето, с което взима присъединяване тази година, както подсказва заглавието му, отприщва страхотна клубна вълна, вмъквайки всичко от брейкбийт и евротранс от 90-те до оня тип накриво техно, което можем да си представим да избухва от берлинския клуб Berghain в 4 ч. сутринта. Kaleen не пропуща да се отдаде на апела на дансинга и въпреки песента да е единствено три минути, ни оставя изцяло без мирис.

И тъй като е малко мъчно да се ограничим единствено до пет, ще споделим, че сред фаворитите ни тази година на Евровизия несъмнено попадат и " Titan " на Besa от Албания,  " Europapa " на Йост от Нидерландия, " La noia " на Анджелина Манго от Италия и други.
 Чудесно е да спечелиш Евровизия, само че не всеки може да си го разреши
Чудесно е да спечелиш Евровизия, само че не всеки може да си го разреши

Колко коства да си хазаин на песения конкурс

Не ни остава друго с изключение на да пожелаем шанс и триумф на всички 26 участници, които ще се състезават на финала тази вечер, 11 май, като откровено се надяваме да завоюва най-хубавият.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР