Консумацията на изцяло безмесни храни намалява риска от сърдечни заболявания,

...
Консумацията на изцяло безмесни храни намалява риска от сърдечни заболявания,
Коментари Харесай

Проучване: Веганите и вегетарианците е по-вероятно да бъдат покосени от инсулт

Консумацията на напълно безмесни храни понижава риска от сърдечни болести, само че покачва риска от инсулт, сочи огромно изследване на учени от Оксфорд, представено от BBC.
Изследването, оповестено в British Medical Journal, включва 48 000 души, написа БГНЕС.
Веганите и вегетарианците са имали 10 пъти по-малко случаи на коронарна болест на сърцето на 1000 души спрямо ядящите месо хора, само че три пъти повече случаи на инсулт. Експерти-диетолози споделят, че какъвто и да е диетичният избор на хората, яденето на необятна гама от храни е най-хубавото за тяхното здраве.
Какво ново споделя това проучване?
Данните са от изследването EPIC-Oxford, главен дълготраен проучвателен план, ориентиран към диетата и здравето.
Половината участници, изследвани сред 1993 и 2001 година, ядат месо, както и малко над 16 000 вегетарианци или вегани, като 7500 са се описали като пецетарианци (ядящи най-вече риба). Участниците са разпитани за менюто им при първичното им включване в проучването и още веднъж през 2010 година. Взети са фактори като здравната им история, тютюнопушенето и физическата интензивност.
Общо са били регистрирани 2820 случая на коронарна болест на сърцето (ИБС) и 1 072 случаи на инсулт - в това число 300 хеморагични инсулта, които се случват, когато отслабен кръвоносен съд се спука и кърви в мозъка. Установено е, че пецетарианците имат 13% по-нисък риск от ИБС от месоядните, до момента в който вегетарианците и веганите са с 22% по-нисък риск. Но тези участници, които са на растителна диета, са с 20% по-висок риск от инсулт . Изследователите допускат, че това може да бъде обвързвано с ниските равнища на витамин В12, само че обявиха, че са нужни повече проучвания, с цел да се изследва връзката.
Значи ли това, че веганската и вегетарианската диета са нездравословни?
Д-р Франки Филипс от Британската диетична асоциация споделя, че не - тъй като това към момента е наблюдателно изследване и едвам на по-късен стадий може да се откри сходна връзка. " Посланието, за всички е, че има смисъл да има добре планувана диета и да ядем разнородни храни ", прибавя тя.
Разнообразната диета е ключът, а не " месо и картофи всяка вечер ", живописно изясни лекарят. Но доктор Филипс споделя, че веганската и вегетарианската диета са се трансформирали. " Това са данни, които са събрани от няколко десетилетия ", съобщи тя.
" Възможно е през днешния ден типичната вегетарианска диета да наподобява доста по-различно от вегетарианската или веганската диета от преди 20 или 30 години. Знаем повече за рисковете за здравето, свързани с яденето на прекалено много модифицирано и алено месо, което е обвързвано с нараснал риск от рак.
Ето рекомендациите на учените, взели участие в изследването
1. Яжте най-малко пет порции плодове и зеленчуци дневно.
2. Основно хранене да е към нишестени храни с по-високо наличие на фибри, като картофи, самун, ориз или тестени произведения.
3. Не забравяйте протеините - от по-малко мазно месо, риба, морски блага, варива, тофу или несолени ядки.
4. Включете млечни храни или млечни други възможности.
5. Храни с високо наличие на мазнини, захари или сол би трябвало да се употребяват по-рядко и в дребни количества.
6. Хората, които са на веган и вегетарианска диета, също би трябвало да внимават изключително, с цел да употребяват задоволително количество някои характерни хранителни субстанции. Например хората, които ядат месо, млечни артикули и риба, нормално имат задоволително витамин В12, нужен за здрава кръв и нервна система. Въпреки това, веганите могат да избегнат недостига, защото B12 участва и в храни като подсилени зърнени закуски и екстракти от дрожди.
7. Желязото също се всмуква по-малко от растителни храни, тъй че тези, които решат да не ядат месо, би трябвало да подсигуряват, че включват храни като пълнозърнест самун и брашно, сушени плодове и варива.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР