Консултативният съвет за национална сигурност не постигна консенсус нито за

...
Консултативният съвет за национална сигурност не постигна консенсус нито за
Коментари Харесай

Без съгласие за новия антикорупционен орган приключи КСНС

Консултативният съвет за национална сигурност не реализира консенсус нито за функционалностите на бъдещия антикорупционен орган, нито за това кой да назначава неговия ръководител. Участниците въпреки всичко се сплотиха към тезата, че са нужни законодателни промени, които да доведат до резултат в битката с корупцията. Заседанието продължи близо 4 часа.

 КСНС не реализира единодушие за ролята и функционалностите на бъдещия антикорупционен орган КСНС не реализира единодушие за ролята и функционалностите на бъдещия антикорупционен орган
КСНС не реализира единодушие за ролята и функционалностите на бъдещия антикорупционен орган и за назначението на негов ръководител. Това сподели президентът Румен...

По противоречивите въпроси не беше реализирано единодушие, само че участниците в съвета се сплотиха, че резултатите от битката с корупцията по високите етажи на властта са ниски заради недостатъци в законодателството, в институционалната рамка и заради неналичието на обособена конструкция с ясни пълномощия и потенциал за ефикасна битка с корупцията.

Общо беше и мнението, че би трябвало да се одобряват промени в Наказателния кодекс, свързани с корупционните закононарушения, с цел да бъде обхваната корупцията освен в обществения, само че и в частния бранш. Членовете на съвета са единомислещи, че Народно събрание би трябвало да одобри закон за противопоставяне на корупцията, който да регламентира всеобхватни ограничения, включващи предварителната защита, отнемането на нелегално добито имущество и своевременното следствие и откриване на закононарушения, свързани с корупционни прояви на хора от високите етажи на властта.
Румен Радев - президент на Република България: Съветът не съумя да реализира единодушие по отношение на ролята и функционалностите на бъдещия антикорупционен орган, както и по отношение на правилата за назначение на неговото ръководтство и надзор на дейностите на този орган.
Постигнато бе единодушие за главните насоки в работата на държавните институции, за дейно противопоставяне на корупцията измежду лицата, заемащи или заемали висши обществени длъжности, които да подсигуряват първо: използване на сложен метод, който наред с предварителната защита да се концентрира и върху разкриването, следствието и реализирането на наказателна отговорност.

Президентът разяснява и предходното съвещание на КСНС през май. Подчерта, че тогава е имало логичен спор по въпросите за националната сигурност с реализиран консенсус по редица съответни ограничения. Посочи обаче, че те и до момента не са претворени в политики и в решения.
Румен Радев - президент на Република България: И по тази причина в действителност, уважавайки този КСНС и запазвайки неговата роля и място в публичния спор, последващи такива препоръки на тематика национална сигурност ще има когато забележим действителни стъпки в изпълнените решения на предходния.
От ГЕРБ се разграничиха от думите на президента, че не са изпълнили решенията на предходния съвет. Посочиха, че тактиката за национална сигурност ще бъде импортирана за разискване в Министерския съвет до края на октомври. Както и че се създава скица по какъв начин до 2024 година да бъдат достигнати 2 % от брутния вътрешен артикул за защита. И обявиха, че президентската институция би трябвало да поддържа връзка с останалите институции.
Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Не очаквайте от мен да влизам на равнището на президента за ограничение на опцията за разговор. Диалогът постоянно води до верните решения. Смятам, че не е надалеч времето, в което ще създадем един КСНС и разсъдъкът ще надделее и в тази посока ще се движим.
Лидерът на левицата Корнелия Нинова уточни, че президентът е предложил основаване на обединен самостоятелен нов орган, който да се занимава с следствие на корупционни закононарушения, и в избора му да има баланс сред институциите, само че единствено тя е подкрепила концепциите му.
Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на Българска социалистическа партия: Оттук нататък отговорността е на болшинството - те ще си одобряват един нов орган, който ще се занимава с инспекция на заявления и налагане на санкции. Нов обединен орган с проверяващи функционалности, в който президентската институция да има отношение няма да има. Ние ще продължим да пазиме своя законопроект в Народно събрание само че от това, което осъждам от КСНС - те към този момент са решили какво ще направи болшинството в Народно събрание.Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Законът ще е този, който ще дефинира, според от парламентарната воля и позиция на всяка една от ПГ, показани в българския парламент.
От Движение за права и свободи също подчертаха, че следва спор по тематиката.
Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи: Законопроектите са импортирани в Народно събрание такива, каквито са, занапред ще се преглеждат в Народно събрание и КСНС не е имал концепция да предрешава въпросите.
На съвещанието на съвета Движение за права и свободи са поискали също съответни дейности на виновните институции, тъй като съгласно тях демокрацията и свободата на словото са в заплаха. От ГЕРБ обявиха, че почитат всяко друго мнение и подчертаха, че държавното управление е устойчиво и се придържа към управническата си стратегия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР