„Конституцията и тълкувателното решение ( Решение 20 от 23 декември

...
„Конституцията и тълкувателното решение ( Решение 20 от 23 декември
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Конституцията нарочно не е сложила срокове за определени дейности

„ Конституцията и тълкувателното решение ( Решение 20 от 23 декември 1992 г.) преднамерено не са поставили периоди за избрани действия, тъй като от време на време е въпрос дневно, само че от време на време на седмица или малко повече да се съобразят други периоди по Изборния кодекс “. Това съобщи специалистът по конституционно право доцент доктор Наталия Киселова пред Българска телеграфна агенция.

Коментарът й е по отношение на процедурата по връчването и връщането на мандат за сформиране на държавно управление. През последните дни се появиха разнообразни отзиви има ли Българска социалистическа партия краен период, в които би трябвало да върне мандата за сформиране на държавно управление, или няма.

Тя означи, че периодите в процедурата по връчване и връщане на мандат са поставени в Конституцията ни, с цел да не се злоупотреби от някоя от парламентарните групи или от президента. Киселова напомни, че единствено част от процедурата има периоди - няма период, в който президентът да връчи на първата и втората политическа мощ проучвателния мандат, само че има период, в който те да върнат мандата, както и подобен, в който той да дефинира парламентарната група, която да получи третия мандат.

На въпрос има ли период, в който парламентарната група, получила третия мандат, да излъчи претендент, тя сподели, че в интервала 1992 до 2017 година, когато са провеждани такива процедури, като се съпоставя по кое време са издавани указите, се вижда, че този период от седем дни е бил спазван.

В претекстовете на тълкувателното решение Конституционният съд се приказва, че процедурата след двата несполучливи проучвателни мандата, се забързва, с цел да не бави президентът коя парламентарна група дефинира, съобщи специалистът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР