Конституционният съвет на Франция ще излезе с дългоочаквано решение на

...
Конституционният съвет на Франция ще излезе с дългоочаквано решение на
Коментари Харесай

Френската пенсионна реформа отива в Конституционния съвет

Конституционният съвет на Франция ще излезе с дълго чакано решение на 14 април по отношение на това дали проектите на държавното управление за увеличение на възрастта за пенсиониране са в сходство с конституционните правила , се споделя в изказване на най-висшия френски съд, представен от Ройтерс.

Планът на президента Еманюел Макрон за увеличение с две години, до 64 години, на възрастта за пенсиониране, срещна гневна опозиция от страна на служащите и профсъюзите, като още нов народен ден за стачки и митинги е плануван за 6 април .

Съветът има властта да анулира законопроекта, или част от него, в случай че реши, че нарушава конституцията. На процедура обаче Конституционния съвет рядко отхвърля цели законопроекти .

Синдикатите желаеха от Макрон да отдръпна или да спре влизането в действие на законопроекта - който е признат, само че към момента не е оповестен, в очакване на прегледа от Конституционния съвет - с цел да успокои нещата.

Правителството съобщи, че е готово да беседва със синдикатите, само че по други тематики, и поредно декларира, че ще остане твърдо по въпроса за пенсиите .следващия понеделник и вторник.

Лоран Бергер, ръководителят на синдиката CFDT, сподели по-рано в сряда, че ще отиде на срещата, с цел да повтори настояването си законопроектът да бъде спрян.

" Профсъюзите няма да отидат да разискват нищо друго ", сподели той пред телевизия franceinfo. " Ще отида там, с цел да обясня, че тази промяна е задънена улица. "

Милиони хора показват и стачкуват от средата на януари, с цел да се опълчват на законопроекта.

Протестите се ускориха, откакто държавното управление употребява специфични пълномощия, с цел да прокара законопроекта в Народното събрание без гласоподаване, като публичното отчаяние се трансформира в

Опозиционните партии желаеха от Съвета да отхвърли законопроекта по процедурни аргументи, откакто държавното управление сложи непоколебим предел за това какъв брой дълго депутатите могат да го дебатират и в последна сметка заобиколи окончателното гласоподаване в Народното събрание.

Конституционни специалисти споделят, че Съветът може да анулира ограничения, които имат за цел да оказват помощ на по-възрастните служащи да си намерят работа, с претекста, че това няма място в пенсионния закон.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че голямо болшинство от гласоподавателите са срещу законопроекта за пенсиите и поддържат митингите , макар жестоките конфликти около неотдавнашните демонстрации.

В в Париж и други градове облечени в черно групи подпалиха кофи за отпадък и хвърляха предмети по полицията, която употребява против тях сълзотворен газ.

Нивото на принуждение обаче не може да се съпоставя с това от предходната седмица и митингите бяха значително мирни.
 Макрон изясни на французите, че няма да отстъпи
Макрон изясни на французите, че няма да отстъпи

Френското държавно управление няма да се поддаде на проявяващите принуждение в борбата за пенсиите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР