Конституционният съд срещу машинното гласуване и излезе с решение, че

...
Конституционният съд срещу машинното гласуване и излезе с решение, че
Коментари Харесай

Конституционният съд парира атаката на ГЕРБ срещу машинния вот

Конституционният съд против машинното гласоподаване и излезе с решение, че вотът е електронни устройства не опонира на главния закон. Преди това партията на Бойко Борисов застъпи тезата, че въвеждането на машинно гласоподаване във всички секции с над 300 гласоподаватели нарушава конституционния принцип за равни изборно права.

ГЕРБ твърдяха, че машинното гласоподаване не е задоволително несъмнено и поради това в дребните секции ще се гласоподава с хартиени бюлетини. Конституционният съд отхвърля този мотив, акцентирайки, че бюлетината за машинно гласоподаване е тъкмо като хартиената.

" По своята същина бюлетината за машинно гласоподаване не е нищо друго с изключение на преместване и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен притежател “, се споделя в решението на Конституционен съд.

Съдът припомня, че един глас, подаден посредством машинен избор, има същата тежест като един глас, подаден с хартиена бюлетина. Поради тази причина не може да се твърди, че има нарушение на правилото на равно изборно право

" Начинът на гласоподаване – посредством отбелязване на вота върху хартиена бюлетина, върху бюлетина за машинно гласоподаване или по различен метод, по който се упражнява правото на глас – е въпрос на законодателна целенасоченост, която сама по себе си не предстои на надзор за конституционност, стига законът да съблюдава правилата на изборното право, открити в член 10 от Конституцията ", се споделя в решението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР