Конституционният съд се произнесе по делото по искане на главния

...
Конституционният съд се произнесе по делото по искане на главния
Коментари Харесай

Конституционният съд пусна закриването на спецправосъдието, но спря "разселването" на магистратите

Конституционният съд се произнесе по делото по искане на основния прокурор дали закриването на спецправосъдието опонира на главния закон. Закриването не опонира на конституцията, взеха решение единомислещо 10 конституционни съдии.

Измислените от четворната коалиция квоти, които лимитират преназначаване на спецсъдии и спецпрокурори след закриването на профилираното правораздаване - развой, именуван още " разселване на магистрати ", опонира на Конституцията. Това реши още Конституционен съд като по този метод спря безумната концепция, за която депутатите от болшинството неведнъж бяха предупреждавани да не гласоподават.

Днешното решение значи, че Прокурорската и Съдийската колегии на Висшия правосъден съвет (ВСС) би трябвало да стартират процеса по преназначаване без ограничавания какъв брой спецсъдии и спецпрокурори могат да бъдат преместени в даден съд или прокуратура. По създание " разселването " до момента бе спряно, тъй като от Висш съдебен съвет чакаха произнасянето на конституционните съдии.

Кадровиците във Висш съдебен съвет имат единствено две седмици, с цел да прегледат този проблем, тъй като от 28 юли 2022 година профилираните съдилища и прокуратури престават да съществуват. Очертава се безпорядък, тъй като с изключение на магистратите, ще би трябвало да бъдат трансферирани и делата им. Най-трудно това ще стане при спецпрокуратура, която все още има над 500 преписки и над 800 каузи. Според закона висящите следствия би трябвало да бъдат изпратени по подготвеност в други прокуратури в 7-дневен период, който стартира от 28 юли.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР