Конституционният съд няма да гледа делото Петков преди това правителство

...
Конституционният съд няма да гледа делото Петков преди това правителство
Коментари Харесай

Георги Марков: КС няма да гледа казуса с Петков, защото ще стане много лошо за Радев

Конституционният съд няма да гледа делото " Петков " преди този момент държавно управление да бъде сменено с ново. Това счита някогашният парламентарен арбитър Георги Марков.

Според него " другояче би трябвало да анулира указа за назначение на Петков за министър и става доста неприятно за Радев. Ама доста неприятно ".

" Жорж Ганчев е бил неизбираем, а Кирил Петков е бил неназначаем. Въобще този случай е неспасяем. Това следва от решение номер 2 на Конституционния съд от 1995 година, което съм подписал ", изяснява Марков.

И доизяснява:

" Според член 110 от главния закон министър може да бъде единствено български жител, който би трябвало да дава отговор на изискванията за избиране на депутат. Тоест, да няма и друго поданство - чл.65, алинея 1 от Конституцията. Разпоредбите на Конституцията имат директно деяние - член 5, алинея 2 ".

В различен собствен пост от преди няколко дни Марков афишира изрично, че актът за назначението на Петков е незабележим, " тъй като съществува цялостна конституционна неспособност лице с двойно поданство да бъде избирано от Народното събрание или назначавано от президента за министър ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР