Конституционният съд на Италия обяви за незаконна практиката децата автоматично

...
Конституционният съд на Италия обяви за незаконна практиката децата автоматично
Коментари Харесай

Конституционният съд на Италия отсъди майките да имат равни права върху фамилното име на детето

Конституционният съд на Италия разгласи за противозаконна практиката децата автоматизирано да получават фамилното име на татко си с решение, което бе приветствано като стъпка напред в региона на правата на дамите.

Най-висшата правосъдна инстанция в страната съобщи, че съществуващите правила са противоконституционни, " дискриминационни и вредят на идентичността на детето ", и прикани Народното събрание да промени закона. Съдът акцентира, че и двамата родители би трябвало да вземат участие в избора на фамилното име на детето си, което " съставлява главен детайл на персоналната еднаквост ". Отсега нататък " детето приема фамилното име на двамата родители в реда, уречен сред тях, в случай че те взаимно не решат да присвоят единствено фамилното име на единия от двамата ", се споделя в изказване за медиите. В случай на противоречие решението ще бъде взето от арбитър.

" Италианските дами завоюваха историческо право ", съобщи водещият всекидневник „ Ла Република “.

Сред тези, които приветстваха решението, беше Алесандра Мусолини, внучка на някогашния италиански деспот Бенито Мусолини, която е дала на трите си деца фамилното си име едвам след непосилен развой.

" Да можеш да предадеш фамилното си име, е акт на цивилизованост ", сподели тя пред вестник „ Ил Месаджеро “. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР