Константин Егерт, Дойче велеЕдин народ, един свят, един вожд: така

...
Константин Егерт, Дойче велеЕдин народ, един свят, един вожд: така
Коментари Харесай

Един народ, един свят, един вожд - светът, който Путин измисли

Константин Егерт, Дойче веле

" Един народ, един свят, един водач ": по този начин можем да обобщим речта на Путин пред Всемирния съветски събор. Този човек в никакъв случай няма да напусне Кремъл, а Русия под негово управление постоянно във война.
Всичко стартира с къси цитати от книгите на философа Иван Илин. А приключи с окръглянето на идеологията на путинизма. Защото " путинизъм " не е просто словесна фигура, която употребяват журналистите - това е политическо събитие, сходно с франкизма и титоизма да вземем за пример.

Путин плюс народ минус " непознати сътрудници "

Виртуалната поява на Владимир Путин пред участниците на Всемирния съветски национален събор (ВРНС) се трансформира в самобитна презентация на путинизма като приключена и - съгласно замисъла на кремълския шеф - безконечна система. Путин не се беше изказвал на ВРНС от 2018 година насам. И тазгодишната му тирада явно не е просто благ жест към правилния лакей на Кремъл - московския патриарх.

Събитието събира на едно място висшите църковни началници (начело с патриарх Кирил), значими държавни служители (като губернатора на Петербург Беглов или вицепремиера Жуков), православни предприемачи (Малофеев), идеолози (Дугин) и културни деятели (като кинорежисьора Никита Михалков). Това е нещо като аналог на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики, декоративния руски парламент, където най-важно беше символичното посланичество на националностите и специалностите, обединени в " нерушимия блок на комунистите и безпартийните ".

В лицето на Събора Путин се обръща, така да се каже, към " верните " представители на народа. Това е типична линия на персонализираните диктатури. Подобно на Франко, Тито, Пиночет или Енвер Ходжа Путин има вяра в националната обич. А верноподаниците в залата на ВРНС, добре охранени с държавни пари, сполучливо имитират тази обич.

Възникването на путинизма стана допустимо само в следствие от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и появяването на самостоятелна Русия - една страна, където, за разлика от Съветския съюз, етническите руснаци са болшинство. По създание това просто е нова версия на съветския шовинизъм под етикета " Руски свят ". Според възгледите на Путин и на патриарха в този свят живеят освен руснаци, само че преобладават съветският език и съветският " етнос " - таман тази дума използва Путин, с цел да ограмоти даже най-несхватливите. Ето и още цитати:

Буквалният откъс гласи: " Свободните хора (...) са единственият източник на власт, на суверенна власт, която е призвана да служи на всички хора, на целия народ - а не просто да обслужва нечии частни, корпоративни, съсловни, камо ли пък непознати и задгранични ползи. " А в превод: Путин и народът са едно цяло. И който не мисли по този начин, в положителния случай е " задграничен сътрудник ", а в неприятния - напряко изменник.

Безграничният " съветски свят " на Путин

Според възгледа на Путин " съветският свят " съществува без значение от политическите системи и на процедура няма граници. Буквалният откъс гласи: " Това е Древната Рус, Московското царство, Руската империя, Съветският съюз, модерна Русия, която укрепва и уголемява своя суверенитет като международна мощ. Руският свят сплотява всички, които се усещат духовно свързани с нашата татковина, които се считат за носители на съветския език, на съветската история и просвета, без значение от своята национална или религиозна принадлежност ". А в превод: царската каторга, ГУЛАГ и занданите за изтезания в Донецк - това са просто незначителни елементи. Защото каквато и да е властта в Русия, тя постоянно въплъщава и пази " съветския свят ". А той е на всички места, където живеят хора, които приказват съветски и усещат някаква мистична " връзка " с Русия. Заграбените земи на Украйна съгласно Путин също са " съветски свят ", " върнати исторически територии ". Казано в резюме: " Един народ, един свят, един водач. "

Войната е належащо изискване за съществуването на Путиновия " свят ". Буквалният откъс гласи: " Нашата борба за суверенитет и за правдивост без никакво пресилване има националноосвободителен темперамент. " А в превод: вътре в Русия отколе е цялостно с предатели, които би трябвало да бъдат смазани.

И още един дословен откъс: " Днес ние се сражаваме за свободата освен на Русия, само че и на целия свят. Открито заявяваме, че диктатурата на един хегемон - виждаме го с очите си - сега се разпада. " А в превод: " Руският свят ", т.е. Путин, се изстъпва от името на всички, които недоволстват против Америка и нейните съдружници: " Хамас ", неонацистите, комунистите, Си и Лула, хунтата в Мианмар и династията Ким в Северна Корея. От едната страна - " консервативни полезности ", а от другата - постколониализъм. Всеки да си избира каквото му харесва.

Западът да се готви!

Неведнъж съм писал, че съветският деспот се отнася доста съществено към думите си, тъй като счита себе си за първостепенна историческа фигура. И възприема своята война против Запада не като някаква метафора, а като действителна война.

След като в две страни от Европейски Съюз победиха съперници на военната помощ за Украйна, на фона на растящия изолационизъм в Съединени американски щати и войната на Израел против терористите от " Хамас " - всичко това укрепва увереността на Путин, че е на прав път, че му би трябвало единствено още малко самообладание, до момента в който Берлин и Вашингтон му харижат Украйна, а президентът Тръмп още през първата година от втория си мандат приключи участието на Съединени американски щати в НАТО. Тогава към този момент ще стане допустимо да се окаже въоръжена поддръжка на изстрадалите последователи на " съветския свят " в Нарва и Даугавпилс, а след това да се отмъсти на поляците и още веднъж да се " финландизира " Финландия.

Путин се гордее със своята искреност - и с това, че постоянно навреме предизвестява всички за всичко. Онова, което на Запада му наподобява нелогично и неправдоподобно, за Путин са реалистични проекти за бъдещето. И той може да бъде заставен да се откаже от тях единствено в случай че се натъкне на съответната мощ и воля за опозиция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР