Консорциумът Соф Кънект от вторник е единственият оператор на летище

...
Консорциумът Соф Кънект от вторник е единственият оператор на летище
Коментари Харесай

Соф Кънект пое летище София, бивш вицепремиер и ексзам.-министър в надзора му

Консорциумът " Соф Кънект " от вторник е единственият оператор на летище София, откакто заплати 660 млн. лева в началото заплащане на страната за 35-годишната концесия на аеропорта.

Концесионерът показа и надзорния съвет на летището, в който влизат двама българи – някогашен вицепремиер в два служебни кабинета и ексзам.-министър на вътрешните работи в три държавни управления. Илияна Цанова, която беше вицепремиер в държавните управления на Марин Райков и Георги Близнашки, ще оглави надзора, а негов член става и Филип Гунев – зам.-министър на вътрешните работи в държавното управление на Пламен Орешарски, във втория кабинет на Бойко Борисов и в служебния на Огнян Герджиков.

Цанова през 2015 година стана заместник-управител на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), прочут като фонда " Юнкер ", чиято петгодишна активност обаче завърши през 2020 година Гунев в последните години е в управата на Антикорупционния фонд.

Двамата ще са в надзора като самостоятелни членове. За Гунев се показва, че е приет европейски специалист по въпросите на сигурността, публичните поръчки, престъпността и корупцията. Вероятно ще дава отговор за това в летището. Още един самостоятелен член ще има в надзора – това е Кристиян Мандл, за който се показва, че е приет европейски бизнесмен с опит в авиацията, технологиите и финансите, добре прочут и със своите обществени предприемачески действия.

В надзора ще влязат трима представители на инвеститорската група Meridiam (Меридиам), която е главният акционер в " Соф Кънект " - Тиери Део, който е (партньор, създател и основен изпълнителен шеф в Meridiam, Марко Росо и Давид Делгадо Ромеро. Летище Мюнхен, което е сътрудник в концесията, ще се съставлява от Рал Гафал
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР