Конкретни мерки срещу насилието над медицински лица в болничното заведение

...
Конкретни мерки срещу насилието над медицински лица в болничното заведение
Коментари Харесай

Законова закрила за всички медицински служители иска прокуратурата в Бургас

Конкретни ограничения против насилието над медицински лица в болничното заведение набелязаха прокурори и лекари от УМБАЛ - Бургас по време на работна среща.

Зам.-директорът на болничното заведение доктор Светлозар Георгиев уточни, че случаите на физически и най-много устен тормоз по отношение на чиновниците са всекидневие. Именно затова той е изискал среща с представителите на Прокуратурата, които да дадат насоки за дейности към агресорите.

Административният началник на Окръжна прокуратура - Бургас Георги Чинев изрази цялостната подготвеност на Прокуратурата за оказване на подпомагане при упражнена експанзия по отношение на здравно лице. Той окуражи лекарите да не премълчават, а постоянно да алармират за сходни случаи, като това може да се направи и по електронен път. Чинев увери, че всеки получен сигнал ще бъде подробно тестван.

Първата стъпка на медиците при положение на експанзия е да се извърнат към представител на охранителната компания на болничното заведение, изясни той и добави, че би трябвало неотложно да се алармира на телефон 112, както и на дежурен чиновник в съответното районно полицейско ръководство.

От своя страна Иван Кирков - административен началник на Районната прокуратура, срещна лекарите със случаите, които законът дефинира като закононарушения по отношение на медицински лица, с плануванаъа наказателна отговорност, както и плануваните в закона пълномощия на прокуратурата за предприемане на дейности при сходни случаи.

Той уточни, че Районна и Окръжна прокуратура - Бургас към този момент са предложи промени в Наказателния кодекс, съгласно които и медицинските експерти да се считат за обект на отбрана. С тези стъпки се цели правене на предложение за смяна в Наказателния кодекс, която да приравни всички медицински лица на длъжностни такива. Настоящата правосъдна процедура дефинира, че длъжностни лица са единствено тези, които упражняват административни пълномощия в лечебните заведения, само че не и останалата част от лекарския екип или чиновниците в болничните заведения. В предлагането на бургаската прокуратура се стимулира извод за смяна в закона, която да сложи всички медицински служащи под идентична протекция от закона.

Поводът за извършеното разискване бяха следващите два случая на експанзия по отношение на лекари през последните седмици - в Горна Оряховица и във Велико Търново.

Припомняме, поради нападенията министърът на опазването на здравето сезира основния прокурор и изиска предпочитано следствие. Той даде обещание и 24-часова физическа защита на Филиала в Горна Оряховица, където бяха нападнати медици, и увери, че новите 400 коли за спешна помощ, които ще бъдат доставени за модернизацията на Спешната помощ, ще бъдат оборудвани с паник-бутони.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР