Конгресът на САЩ одобри сделка за премахване на лимита за

...
Конгресът на САЩ одобри сделка за премахване на лимита за
Коментари Харесай

Конгресът одобри сделката за дълга, с което предотвратява фалит на САЩ

Конгресът на Съединени американски щати утвърди договорка за унищожаване на лимита за заеми на страната, дни преди най-голямата стопанска система в света да изпадне в несъстоятелност по дълга си, предава „ BBC “.

Двупартийната мярка мина бързо през Сената с 63 гласа „ за “ и 36 „ срещу “, ден откакто Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди смяната. Президентът Джо Байдън даде обещание, че ще вкара мярката в закон. Подписът му върху документа ще спести Съединени американски щати от пагубно несъблюдение на отговорностите им от 31,4 трилиона $ (25 трилиона паунда).

Прогнозите са, че страната ще надвиши настоящия си таван на дълга в понеделник, 5 юни. Фалитът би лимитирал способността на държавното управление да заема повече пари или да заплаща всичките си сметки. Това също би заплашило да провокира безпорядък в чужбина , засягайки цените и лихвите по ипотечните заеми в други страни.

На сесията в четвъртък вечерта законопроектът беше признат с поддръжката на 44 демократи и 17 републиканци, плюс двама самостоятелни. 60 гласа бяха нужни, с цел да бъде утвърдена мярката в 100-местна камара, която демократите управляват от близко. 31 републиканци бяха срещу, в това число член на управлението на партията в камарата – Джон Барасо .

Сред четиримата демократи, които гласоподаваха срещу, бяха левите сенатори Бърни Сандърс, Джон Фетърман и Елизабет Уорън. Сенаторите първо предложиха 11 ремонти към законопроекта за тавана на дълга , само че всички бяха отхвърлени бързо, проправяйки пътя за дефинитивно гласоподаване. Ако единствено едно от промените беше признато, целият законопроект трябваше да бъде върнат назад в Камарата, оставяйки малко време, с цел да се подсигурява окончателното приемане на мярката, преди Съединени американски щати да паднат от фискалната канара . Пред Сената водачът на Демократическото болшинство Чък Шумър съобщи:

„ Америка може да въздъхне с облекчение, да въздъхне с облекчение, тъй като в този развой ние заобикаляме банкрут. “

В рядка демонстрация на двупартийност водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл разяснява пред кореспонденти, че ще бъде „ горделив да го поддържа без закъснение “. Сделката елементарно почисти Камарата в сряда вечерта с гласоподаване 314-117. Около 165 демократи се причислиха към 149 републиканци, с цел да го одобрят с нужното нормално болшинство.

Тъй като републиканците управляват долната камара на Конгреса, а демократите държат властта в Сената и Белия дом , договорката се оказа неуловима седмици наред, до момента в който Байдън и ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти не стигнаха до компромис предишния уикенд.

Споразумението суспендира тавана на дълга, лимита на разноските, избран от Конгреса, който дефинира какъв брой пари държавното управление може да вземе назаем , до 1 януари 2025 година

Законодателството ще докара до спестявания от 1,5 трилиона $ за десетилетие, съобщи самостоятелната бюджетна работа на Конгреса във вторник. Съдържанието на законопроекта провокира възражения както от десните републиканци, по този начин и от левите демократи, само че имаше повече от задоволително политически центристи и в двете партии, с цел да го трансферират.

Последният път, когато Съединени американски щати бяха толкоз покрай превишаване на тавана на дълга си през 2011 година, кредитната организация Standard & Poor’s намали рейтинга на страната, ход, който към момента не е анулиран.

Преди гласуването в Сената американските фондови пазари означиха облаги, като Dow затвори с 0,5% по-високо. По-широкият показател S&P 500 се увеличи с 1%, а софтуерният Nasdaq приключи деня с 1,3% по-високо.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР